471 MILIJUN KUNA ZA UČENIKE S POTEŠKOĆAMA U RAZVOJU: Dodijeljena bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda za osiguravanje pomoćnika u nastavi

Kako bi učenici s poteškoćama u razvoju mogli ravnopravno sudjelovati u nastavi potrebno im je osigurati pomoćnike u nastavi

Predstavnicima lokalne samouprave ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak uručila je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava za osiguravanje pomoćnika u nastavi za učenike srednjih i osnovnih škola koji imaju poteškoće u razvoju. Ukupna vrijednost projekata premašuje 470 milijuna kuna. Uspješnim prijaviteljima dodijeljena su bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda u iznosu većem od 360 milijuna kuna, dok su preostala sredstva osigurali sami osnivači.

Pomoćnici u nastavi učenicima s poteškoćama omogućuju ravnopravno sudjelovanje u odgojno- obrazovnom procesu na razini osnovnih i srednjih škola. Prijašnjih godina ugovori su potpisivani na period od jedne školske godine, ove godine to je promijenjeno te su ugovori potpisani na period o četiri godine.

– Iskreno se nadam da smo na taj način svima koji sudjeluju u provedbi projekta, kao i djeci i njihovim roditeljima olakšali planiranje i unijeli sigurnost u početak nove školske godine – istaknula je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Grad Zagreb tako je skupa s Europskim socijalnim fondom za pomoćnike u zagrebačkim školama osigurao više od 30 milijuna kuna.

– Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da smo dobili 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava za pomoćnike u nastavi za djecu s poteškoćama u razvoju, a 11 milijuna osigurao je Grad. Zadaća u našim osnovnim i srednjim školama je da se to provede do kraja, te da u naredne četiri godine revidiramo projekt – rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.