200 djece u Zagrebu sudjelovalo na 20. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića

U natjecanju je sudjelovalo sedam gradskih dječjih vrtića: Dječji vrtić Bajka s Trešnjevke, Dječji vrtić Grigora Viteza iz Rudeša, Dječji vrtić Maleni talenti iz Remeta, Dječji vrtić Malešnica, Dječji vrtić Srednjaci, Dječji vrtić Sunčana iz Španskog te Dječji vrtić Vrbik.

, HOO, 20. Olimpijski festival vrtica, Zagreb, Croatia, 08.05.2024., Mandatory Credit © Jozo Cabraja/ kolektiff

Olimpijski je duh stigao među najmlađe. Veliko uzbuđenje vladalo je na jubilarnom, 20. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića pod motom „I ja ću biti olimpijac“. Više od 200 djece predškolskog uzrasta iz sedam zagrebačkih vrtića natjecalo se u tri sporta: atletici (trčanje na 50 m, skoku dalj, skok u vis), malom nogometu i rukometu. Ovaj je projekt inicirao Hrvatski olimpijski odbor, a proveo ga Sportski Savez Grada Zagreba.

– Ovo je 20. po redu Olimpijski festival dječjih vrtića, gdje mi u Olimpijskom odboru kroz sportske programe upoznajemo djecu sa svim sportovima i olimpijskim disciplinama – izjavio je Hrvoje Balen, direktor Ureda za programe sporta na lokalnoj razini, te dodao:

– Zadnje tri godine Vlada RH i Hrvatski olimpijski odbor ulažu sve veća sredstva u lokalni sport jer su upravo lokalni klubovi baza u kojoj se u početku skupljaju mali sportaši, da bi se kasnije došlo do nacionalnih selekcija iz koje će se stvarati budući olimpijci!

U Zagrebu je Olimpijski festival dječjih vrtića u Domu odbojke Bojan Stranić organizirao Sportski savez Grada Zagreba. Vladalo veliko uzbuđenje, sportski i natjecateljski duh.

– Za djecu je jako važno da se od najranije dobi upoznaju sa sportovima i razvijaju sportski duh. Kroz sport se socijaliziraju, stječu prijateljstva, radne navike, nauče se pomagati jedni drugima u nevolji, a to su vrijednosti koje će im koristiti u svakodnevnom životu bez obzira postanu li oni profesionalni sportaši ili ne. Sportskom savezu su ovakve sportske manifestacije imperativ jer iz baze sportskih klubova radimo selekciju i stvaramo vrhunske sportaše, testiraju se psihomotoričke sposobnosti i usmjeravaju se talentirana djeca u određene sportove. Sport treba biti dostupan svima i sportski klubovi potiču na sport sve. Izlazi se u susret i roditeljima koji imaju više djece – izjavio je Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog Saveza Grada Zagreba. Uz njega, na događaju su bili i glavna tajnica SSGZ-a Suzana Šop te članovi Upravnog i Nadzornog odbora.

– Dječji vrtići su centri gdje se grade temelji budućih sportskih zvijezda. Kroz igru, vježbanje i učenje pravila fair playa, naša djeca stječu vrijedna iskustva koja će ih pratiti kroz cijeli život. Današnji festival je prilika da pokažemo podršku našoj djeci dok se natječu, ali i da slavimo njihov trud, rad i upornost – izjavila je Suzana Šop, glavna tajnica SSGZ-a.

, HOO, 20. Olimpijski festival vrtica, Zagreb, Croatia, 08.05.2024., Mandatory Credit © Jozo Cabraja/ kolektiff

Bile su ovo prave male Olimpijske igre, a najvažnija poruka djeci bila je da nije važno pobijediti, važno je sudjelovati i jeste li se borili časno. Podignuta je olimpijska zastava – zastava prijateljstva. Upaljen je i olimpijski plamen, a olimpijsku baklju nosila su djeca, iz svakog vrtića po jedno. Na kraju natjecanja podijeljene su i olimpijske medalje za natjecatelje. Osim duha olimpizma, ovom se akcijom promiče i prijateljstvo, razumijevanje različitosti, nenasilje i natjecanje u duhu fair playa. Djeca se potiču i na sustavno tjelesno vježbanje i uključenje u sportske aktivnosti koje su važne, kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje svakog pojedinca.

, HOO, 20. Olimpijski festival vrtica, Zagreb, Croatia, 08.05.2024., Mandatory Credit © Jozo Cabraja/ kolektiff

– Ovo je vrlo važan događaj, općenito za Zagreb i Hrvatsku, za djecu i sport jer je ovo primjer kako od najranije dobi potičemo djecu da se uključe u sportske aktivnosti koje su važne za zdravlje. Na ovaj način učimo djecu kako je važno sudjelovati u natjecanjima na fer način te se promiče najpozitivnija praksa i energija. Važno je da se kreću i budu aktivni kako bi se spriječilo da djeca budu pretila te kako bi izbjegli i druge bolesti koje se povezuju s nedostatkom tjelesne aktivnosti – Izjavila je Kristina Singer, zamjenica pročelnika gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

U natjecanju je sudjelovalo sedam gradskih dječjih vrtića: Dječji vrtić Bajka s Trešnjevke, Dječji vrtić Grigora Viteza iz Rudeša, Dječji vrtić Maleni talenti iz Remeta, Dječji vrtić Malešnica, Dječji vrtić Srednjaci, Dječji vrtić Sunčana iz Španskog te Dječji vrtić Vrbik.

TEKST: Press materijal