20. Sportske igre dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Zagrebačke županije

U Maloj Gorici u Svetoj Nedelji otvorene su 20. Sportske igre dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Zagrebačke županije. Dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zagrebačke županije Božidar Turković istaknuo je važnost ovog projekta za branitelje.

“To je nažalost jedina svjetla točka gdje se mi branitelji okupljamo. Druga točka je crna točka na pogrebima. Svake godine nas je sve manje. U prosjeku, umire 15 do 17 hrvatskih branitelja dnevno. Do sad je umrlo oko 40 posto ukupnog broja branitelja u Zagrebačkoj županiji. Zahvaljujem se našem domaćinu Darku Majstoroviću koji nas je ovdje ugostio u ovom domu u Maloj Gorici i zaželio bih puno zdravlja svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima i da ove igre provedu u miru i Božjem blagoslovu”, poručio je Božidar Turković, dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zagrebačke županije.

Dvjestotinjak sudionika natjecalo se u beli, šahu, streljaštvu, elektroničkom pikadu, boćanju, kuglanju, lovu ribe. Pobjednici idu na igre dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata na državnoj razini koje će se održati krajem devetog ili početkom desetog mjeseca.

“Branitelji iz Zagrebačke županije su po rezultatu među prve tri županije u državi u sportskim igrama. Sport je ispušni ventil, iako bio amaterski. Oni su tako uključeni u neka događanja. Imaju volju za napretkom i za životom. I manje je bolesti i manje je PTSP-a te je duži život na kraju krajeva”, dodao je Božidar Turković.

20. Sportske igre dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata otvorila je izaslanica župana, pročelnica za zdravstvo, socijalni skrb i hrvatske branitelje Zagrebačke županije Ksenija Čuljak.

“Zagrebačka županija je nedavno završila i natječaj za braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata. Ugovori su potpisani. Zagrebačka županija sufinancira branitelje projekte i programe u iznesu od gotovo 80 000 eura za 32 udruge. Danas se održava jedan od tih programa. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata putuje kroz Zagrebačku županiju i nastoji da svake godine u nekom drugom mjestu održi Športske igre. Branitelji, udovice i djeca imat će priliku sudjelovati u stolnom tenisu, u kuglanju, sportskom ribolovu, a i prilika je za druženje hrvatske branitelje. Lijepo su iz udruge rekli, zajedno u ratu, zajedno u miru”, istaknula je Ksenija Čuljak, pročelnica za zdravstvo, socijalni skrb i hrvatske branitelje Zagrebačke županije.

Objasnila je zašto je važno da Zagrebačka županije podupire rad civilnih udruga. “Udruge civilnih društva su vrlo bitne. One okupljaju ljude da se druže, da izmjenjuju iskustva i nama su udruge civilnog društva zaista bitne, ne samo i braniteljske nego i druge udruge koje djeluju na području Zagrebačke županije. Civilni sektor je važan. Mi smo imali još jedan natječaj koji se ticao i socijalnih, zdravstvenih tema i tema umirovljenika. Cijeli paket tih natječaja vrijedan je 374 tisuće eura za gotovo sto udruga”, rekla jeKsenija Čuljak.

Jedan od sudionika natjecanja u beli branitelj Željko Žučko rekao je kako izgleda natjecanje istaknuvši važnost ovakvih društvenih aktivnosti za branitelje u Zagrebačkoj županiji. “Imamo ovdje turnir u beli. Ima šest momčadi. Budemo vidjeli tko je bolji taj bu pobjedil, kako se veli. Nisam prije sudjelovao Sportskim igrama i nisam već dugo kartao belu. Došli smo tu da se malo družimo, pojedemo. Eto, to nam je jedino kaj nam je još i ostalo”, kazao je Žučko.

Na kraju natjecanja najuspješnijim sudionicima u pojedinim sportskim disciplinama dodjeljena su priznanja u obliku pehara i medalja za prva tri mjesta.

 

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.