13. EUROPSKI TJEDAN PREVENCIJE RAKA VRATA MATERNICE

Istraživanja su pokazala kako se uvođenje HPV-testa kao primarnog testa probira preporuča zbog veće osjetljivosti testa za žene iznad 30 godina

Press materijal

Tribinu ‘Biser mudrosti’ organizirali su udruga SVE za NJU, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Klinički bolnički centar Zagreb i Institut Ruđer Bošković uz podršku međunarodne udruge ICCPA (International Cervical Cancer Prevention Association) povodom 13. tjedna prevencije raka vrata maternice.

Organizatori su u prvi plan stavili testiranje na HPV s obzirom da će takav test biti u buduće uključen u Nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice i dio je unaprjeđivanja organiziranog probira raka vrata maternice.

Tribinu je vodila Ana Kruhak, a u ime bolesnica svoju poruku podrške poslala je Manda Janjić naglašavajući važnost odaziva žena na kontrolne preglede. Ljiljana Vukota iz udruge SVE za NJU dotakla se važnosti svih društvenih segmenata koji su pozvani da svojim djelovanjem ruše predrasude i smanjuju neopravdanu stigmu s infekcije HPV-om i oboljelih te se zalažu za medicinski i znanstveno utemeljeno informiranje.

Na početku tribine promotivno je prikazan edukativni animirani film o prevenciji raka vrata maternice koji je pripremila Služba za promicanje zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a moguće ga je pogledati na linku https://youtu.be/eK-9Urm6HmE.

Press materijal

Dr. Dinka Nakić, nacionalni koordinator Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice pojasnila je da je snažna uzročna povezanost između dugotrajne infekcije genitalnog trakta visokorizičnim tipovima HPV-a i pojave raka vrata maternice dovela do razvoja dijagnostičkih metoda koje su usmjerene na detekciju HPV-a, ali i cjepiva protiv HPV-a. Uporaba detekcije HPV-a u kontekstu primarnog probira predmet je brojnih istraživanja. Navedena istraživanja su pokazala kako se uvođenje HPV-testa kao primarnog testa probira preporuča zbog veće osjetljivosti testa za žene iznad 30 godina te na mogućnost primjene produljenih intervala probira (5-10 godina).

– Testiranje na HPV se u organiziranom probiru, osim kao primarna metoda probira, koristi i za trijažu žena čiji nalaz probirnog Papa-testa pokazuje abnormalnosti stanica, ali i kao test praćenja kako bi se predvidjelo izlječenje odnosno neuspjeh liječenja lokalnom ablativnom ili ekscizijskom terapijom kod žena s intraepitelnim lezijama visokog stupnja – pojasnila je dr. Nakić.

Sukladno preporukama EU-smjernica planira se primjena pilot projekta na području jedne županije uporabom odobrenih testova na HPV DNA u populaciji žena iznad 30 godina. Za populaciju žena ispod 30 godina primarni bi test probira i dalje bio Papa-test. Primjena na nacionalnoj razini može se razmatrati tek nakon što se pilot projekt pokaže uspješnim i ekonomski isplativim, istaknula je dr. Nakić.

 

Press materijal