Počela školska godina, Tomašević svima zaželio sreću

Prvi je dan škole, a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević svima je zaželio uspješnu školsku godinu. Otkrio je koliko je učenika u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama…

– Prije svega, u prvim razredima u osnovnim školama 7593 učenika i učenice. Posebice me veseli da, za razliku od drugih dijelova Hrvatske, imamo porast broja prvašića. Na razini cijele Hrvatske imamo smanjenje broja prvašića, no Zagreb je jedan od rijetkih gdje imamo porast prvašića u školskim klupama. Ono što bih naglasio, ukupno je 64 869 u osnovnim školama, a u srednjim školama je ukupno upisano 35812 učenika, preko 100 tisuća učenika je upisano u osnovnim i srednjim školama Grada Zagreba upisano, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Gradonačelnik je jutros obišao Osnovnu školu Jure Kaštelana na Savici, koja je u potpunosti obnovljena..

– Ono što mi je posebno drago, zato smo ovdje, u Osnovnoj školi Jure Kaštelan, gdje se do nedavno nastava odvijala u objektu koji je bio privremen, koji je napravljen prije više desetljeća, napravljen privremen objekt, a onda je takav ostao dugo vremena, i bila je potpuno neadekvatna zgrada za osnovnu školu. Nakon dugo vremena, mislim da su prije 20 godina počela prva obećanja za Osnovnu školu Jure Kaštelana. Ono što mi je drago da je jedna od prvih odluka o javnoj nabavi koju sam potpisao, kad sam postao gradonačelnik, bila za ovu školu i što je, iako je riječ o rekonstrukciji, defacto izrađena nova škola. Ostala je samo dvorana, a i ona je obnovljena.

Od ove godine mijenja se i način prehrane, koja je osigurana svim učenicima…

– Jelovnici su ono što je novo od na početku ove školske godine. Naručili smo od Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta prijedloge jelovnika koji su zdravi, usklađeni za dob, koji se tiču činjenice da djeca provode najvažniji dio dana u školi, da je važno za njihovu koncentraciju, zdravlje, psihičko i fizičko, da imaju kvalitetnu prehranu u školi. Najavili smo da je to roll out, nećemo moći u prvom tjednu imati kompletno nove jelovnike, jer to ovisi o kapacitetima pojedinih škola, ali imaju sredstva i svu stručnu podršku, da napravimo ove godine važan iskorak u kvaliteti jelovnika, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Još jedna novost je i produženi boravak, umjesto dosadašnjih 14 škola, sada ga provodi 31 škola.