Župan Kožić predstavio plan razvoja gospodarstva

11/21/2009 12:38

S prijedlogom mjera i programa poticanja razvoja gospodarstva na području županije u 2010. godine upoznao je gradonačelnike i načelnike te predstavnike županijskih gradova i općina župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić sa suradnicima. Kožić je istaknuo da iduća godina neće biti laka, te da je za pomoć gospodarstvu, odnosno očuvanje radnih mjesta, potrebna sinergija s jedinicama lokalne samouprave.

Kožić je također istakao da se pomno prati stanje gospodarstva, a mjerama, kroz Upravni odjel za gospodarstvo, izravno se želi  pomoći poduzetnicima. Dosad je Zagrebačka županija bila jedna od gospodarski najbrže rastućih županija u državi, to želimo i ostati, dapače želimo biti prva županija po gospodarskom rastu. U prijedlogu proračunua za 2010. predviđene su četiri kreditne linije, od čega bi se dvije realizirale u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništa, a dvije će Zagrebačka županija realizirati samostalno.

Kreditni potencijal programa Razvoj maloga gospodarstva je 100 milijuna, a programa Mikrokreditiranje 5 milijuna kuna. Za oba kredita godišnja kamatna stopa iznosi devet posto, od čega je Ministarstvo sufinancira s dva, a Županija s jedan posto. Očekuje se da se u sufinanciranje kamate uključe i jedinice lokalne samouprave. Kreditni potencijal programa Razvoj obrta i malog poduzetništva je 10 milijuna, uz godišnju kamatnu stopu od dva do tri posto, a programa Refinanciranja postojećih kredita 50 milijuna kuna, uz godišnju kamatnu stopu od 8 posto, a koju Županija subvencionira s jedan posto.

U prijedlogu proračuna planirana su i sredstva za jamstva koja se odobravaju poduzetnicima prilikom podizanja kredita, kao i bespovratne potpore i subvencije poduzetnicima.

Značajnije se želi ulagati i u Poduzetničku zonu Zagrebačke županije. Naime, kako je pojasnio župan, ta bi se zona uredila na površini većoj od 100 hektara, a odabrala bi se nakon provedena pozivnoga natječaja gradovima i općinama.

Županija je dosad u poduzetničke zone uložila preko 30 milijuna kuna bespovratnih potpora. Isto toliko je uložilo i Ministarstvo gospodarstva, dok su jedinice lokalne samouprave, na čijem se području zone razvijaju, uložile gotovo 200 milijuna kuna.

Župan je pozvao gradove i općine da, prilikom izrade proračuna za 2010., također predvide mjere za razvoj gospodarstva, odnosno da se uključe u županijske mjere, jer, kako je rekao, samo se zajedno može doći do još boljih rješenja.

Predstavljanju mjera također su prisustvovali predstavnici Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Obrtničke komore Zagreb, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Obrtničke štedne banke.


Piše: Branka Derežić/Obiteljski radio Ivanić