Zrinjevac krčenje stabala naplatio milijun kuna

Zrinjevac je trebao iskrčiti i počistiti raslinje uz Slavonsku aveniju nakon što je ona proširena

Autor: 11/16/2011 10:07

Gradonačelnik Milan Badnić potpisao je odluku da se Holdingovoj podružnici Zrinjevac ukupno isplati 4.665.179,01 kuna za radove na uređivanju javnih površina. Ono što je u ovim odlukama zanimljivo su visoki iznosi koje Grad plaća za te radove, odnosno da je iznos polovice od šest ugovora malo manji od milijun kuna.

-.-Ante Perković / Zagrebancija.com-.-Zrinjevac je naplatio gotovo milijun kuna za radove na Slavonskoj avenijiNajzanimljiviji od svih ugovora je onaj koji se odnosi na uređivanje Slavonske avenije od Ulice hrvatske bratske zajednice do Savske. Riječ je o dijelu ove iznimno važne prometnice koji je ljetos bio proširen te je dodana jedna traka na sjevernoj strani. Za proširenje ove avenije Grad je potrošio sedam milijuna kuna. Ovaj iznos čini se kao sitnica, ako se uzme u obzir koliko je Zrinjevac naplatio za krčenje i čišćenje raslinja na toj dionici dobio 999.993,64 kuna.

Kod malih komunalnih akcija iznos bitno manji

Obilaskom terena na kojem su obavljeni spomenuti radovi može se vidjeti kako su doista stabla pošišana, a također treba dodati da su se zbog proširenja te avenije neka stabla morala ukloniti, no teško je vjerovati da je vrijednost tih radova doista gotovo milijun kuna. Ova brojka se čini neralnom ako se uzme u obzir da uređivanje krajobraza kompletne gradske četvrti, koja se naručuju u sklopu malih komunalnih akcija, ne košta toliko. Kao konkretan primjer možemo uzeti kompletno hortikulturalno uređenje okoliša Osnovne škole Ivana Korana Kovačića za što je Grad izdvojio 341.200 kuna.

-.-Stjepan Marković-.-Na parkiralištu kod Paromlina Zrinjevac je uredio površine između parkirnih zona te posadio drvećaPriča je vrlo slična i za uređivanje krajobraza na parkiralištu kraj Paromlina. Naime, prema riječima pročelnika Davora Jelavića kompletni radovi na uređivanju ovog besplatnog parkirališta koštali su 4,15 milijuna kuna. Prilikom otvorenja, Jelavić je kazao kako je najveći dio tog novca otpao na odvoženje građevinskog otpada. Jelavić je tada najavio da će se još morati urediti okoliš parkinga, za što je bilo potrebno 3000 metara kvadratnih travnjaka i stotinjak stabala.

Jelavić tada nije rekao koliko će ti dodatni radovi koštati, no sada je to poznato. Zrinjevac je za krajobrazno uređenje tog privremenog parkirališta utržio nešto manje od milijun kuna, točnije 999.985,08 kuna.

Milijun kuna koštalo uređenje igrališta u Kušlanovoj

Priča se nastavlja na dječjem igralištu u Kušlanovoj. Tako je Zrinjevac uređenje igrališta za stolni tenis te sanaciju atletske staze zapunjavanjem postojećih raspuklina slojem od SBR-a i poliuretanskog ljepila naplatio 999.996,77. Usporedbe radi, Zrinjevac je uspio sanirati boćalište i dva stola za stolni tenis u Voćarskoj za samo 71.700 kuna. No taj posao su dobili u sklopu malih komunalnih akcija. Naravno, možda je razlika između ova dva igrališta što na onom u Kušlavoj trči gradonačelnik Milan Bandić, dok na onom u Voćarskoj ne igra stolni tenis niti baca boće.

-.-Zvonimira Ivanišević/Zagrebancija-.-Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo, komunalne poslove izgradnju Grada i prometOva Holdingova podružnica uspjela je naplatiti dodatnih 599.980,47 kuna uređivanje krajobraza. Ovog puta riječ je o uređivanju rubnih površina koje su ostale neuređene nakon ljetnih radova. Nadalje za sitnicu od 699.913,05 kuna za uređivanje pješačkih staza. Navedeni iznos dobili su za opločenja od betonskih i kulir ploča, izvedbu oploćenja od postojećeg lomljenog benkovačkog kamena, izvedbu sipinjenih staza te postavu parkovih rubnjaka. Na kraju je uređivanje dječjeg igrališta na Trgu siječanjskih žrtava koje je koštalo 365.310,00 kn.

Svi troškovi plaćeni sa stavki Gradskog ureda za prostorno uređenje na čijem je čelu Jelavić

Usput napomenimo kako su svi poslovi za koje je Zrinjevac ukupno dobio gotovo 4,7 milijuna kuna plaćeni s proračunskih stavki upravo ureda na čijem je čelu Jelavić. On nije bio previše sklon davanju izjava oko ovih poslova te nas je uputio na svog zamjenika Božidara Merlina koji je inače zadužen za komunalne radove. Merlin nam je u telefonskom razgovoru potvrdio da su navedeni iznosi isplaćeni Zrinjevcu te da je riječ o poslovima koji su prethodno obavljeni. Više od toga nije želio komentirati.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Igor Toljan je na čelu Zrinjevca od 2002. godinePostavlja se pitanje zašto su Gradskoj upravi prihvatili ovakve troškovnike te pristali na isplate po njima. Ovo je osobito čudno ako se u obzir uzme da gradonačelnik Bandić u posljednje vrijeme nije baš široke ruke prema Holdingu i njegovim podružnicama. Zašto je ovog puta napravljena iznimka, pa se Grad prema svojoj tvrtki ponio majčinski, a ne maćehinski nije poznato.

Toljan se ne javlja na telefon

No odgovor se možda krije u tome da su zapravo dio radova odradili kooperanti. Naime, kako su nam rekli sugovornici, u nekim od spomenutih poslova sudjelovali su kooperanti koji su praktički odradili veliku većinu posla dok je Holdingovim podružnicama pripao samo manji dio radova. Moguće je da je su zapravo iznosi napuhani zbog kooperanta.

Detalje vezane uz ove poslove iz Zrinjevca nismo uspjeli dobiti jer se Igor Toljan, voditelj ove podružnice, nije javljao na naše telefonske pozive niti odgovorio na SMS poruke.