ZOO Zagreb: Žablji dan uz veliko buđenje vodozemaca iz zimskoga sna

Zahvaljujući zatopljenju vodozemci se bude iz zimskoga sna, pa ih je sve lakše susresti u prirodi. U potrazi su na hranom, a počinje i razdoblje njihova razmnožavanja. Vozači automobila trebaju biti oprezni kada se voze prometnicama koje prolaze kroz staništa žaba.

O neobičnim vodozemcima iz raznih kutaka svijeta, riječi će biti na Žabljem danu koji se u subotu 2. travnja 2022. godine obilježava u Zoološkom vrtu Grada Zagreba.
Tim se danom podiže svijest javnosti o važnosti zaštite vodozemaca i njihovih staništa.


Vodozemce, uz uništavanje njihovih staništa, najviše ugrožavaju bolesti, promet te invazivne vrste. Jedna je to od tema o kojima će edukatori govoriti na Žabljem danu. Djecu će pozvati i da se uključe u Žablji laboratorij. Tamo će mališani moći upoznati razvoj žabe od jajašca do odrasle jedinke.
Kroz igru će se predstaviti prehrana žaba te kako se ona mijenja preobrazbom punoglavca u odraslu žabu. Edukatori će posjetitelje potaknuti i da sami krenu u potragu za vodozemcima u Zoološkom vrtu. Svi koji pritom ispune listić sa zadacima, bit će nagrađeni straničnikom s fotografijom čovječje ribice.

Edukatori će ih upoznati i s gmazovima jer dosta ljudi ne razlikuje tu vrstu životinja od vodozemaca. Subotnji edukativni program trajat će od 11 do 17 sati. Prijave unaprijed nisu potrebne, no u edukativnim kutcima broj je sudionika usklađen s aktualnim epidemiološkim mjerama.