ZOO slavi 92. , Tuma i Uzuri 1. rođendan: U ZOO uskoro stiže i žirafa!

Divlje srce grada- zagrebački Zoološki vrt proslavio je svoj 92. rođendan. Istoga dana rođendan su slavili i mali lavići, Tuma i Uzuri i to svoj prvi. Za poklon su dobili tortu napravljenu od konjetine i u svojih prvih godinu dana već su dosta narasli.

Zagrebački Zoo danas ima preko 7000 stanara, no nije oduvijek bilo tako.

“Kratka ali bogata, skromna ali značajna. Ovim riječima najbolje se može opisati povijest zagrebačkog Zoološkog vrta. Smješten u Parku Maksimir pod krošnjama stoljetnih hrastova imao je skromni početak sa samo pet životinja – tri lisice i dvije šumske sove. Osnovao ga je Mijo pl. Filipović. Otvoren je 27. lipnja 1925. na prostoru Labuđeg otoka, današnjeg prvog otoka na Prvom jezeru. Zahvaljujući imućnim građanima i njihovim donacijama do 1926. tu je živjelo 320 životinja radi čega je te godine prostor Zoološkog vrta proširen i na kopneni dio. Od tada do danas prostire se na 7 ha zajedno s jezerom.” (www.zoo.hr)

U zagrebački zoološki vrt stiže uskoro i jedno iznenađenje- napokon ćemo, nakon 1957. dobiti žirafu.

-Na rebalansu proračuna na jesen odredit ćemo 20 milijuna kuna za uređenje afričke savane ovdje u ZOO-u i onda ćemo nabaviti i žirafu – najavio je zagrebački gradonačelnik.

Već je ove godine, unatoč tome što se 50 % moderniziralo i nije bilo za posjet, 65% više posjetitelja, stoga ravnatelj Damir Skok ne sumnja u obaranje rekorda sada kad je sve gotovo.

U ZOO je ove godine stiglo dosta novih stanara, a na Facebook stranici traži se ime za trogodišnju gibonicu. Uključite se i predložite ime, a ZOO svakako posjetite- isplati se!