Završila obnova Doma zdravlja u Ljubijskoj ulici, računi za grijanje bit će 70 posto manji

134 zagrebačke zgrade dobit će novo ruho, a jedna od njih bila je i Zdravstvena stanica Ljubijska u Dubravi na kojoj su radovi upravo završili.

Foto: Jabuka TV

Program energetske obnove zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba započeo je još u veljači ove godine.

“Vrijednost tog programa je 805 milijuna kuna i zaista rezultati nakon te obnove koje mi očekujemo bi trebali itekako biti značajni za sam Grad Zagreb, za njegovo gospodarstvo, za zdraviji okoliš i zaštitu od nepovoljnih klimatskih utjecaja”, kazala je Melita Borić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Nepovoljne klimatske utjecaje nadolazećih hladnih mjeseci pacijenti Ljubijske dočekat će na toplom, a upravo će računi za grijanje biti 70 posto manji nego prošle zime.

“Prije obnove ova zgrada je imala energetski razred F, što znači vrlo loše, veliki su bili gubitci energije, a sada nakon obnove će biti u energetskom razredu B. To su velike uštede u pitanju”, ističe voditeljica projekta Andrea Sili-Bosner.

Foto: Jabuka TV

Do sad su pod okriljem projekta obnovljene 54 zgrade, među njima dječji vrtići, osnovne i srednje škole, zgrade sporta i kulture, domovi zdravlja i bolnice.

“Još 23 zgrade se trenutno obnavljaju. Naravno, za sve ove ostale zgrade koje su u okviru programa pripremili smo tehničk i ostalu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna za prijavu na pozive od nadležnih tijela kako bi omogućili sufinanciranje iz europskih sredstava”, dodaje Borić.

Zgrada Zdravstvene stanice Ljubijska izgrađena je davne 1977. godine pa je puno toga trebalo doraditi.

“Toplinska izolacija, u prvom redu zidova i krova, mineralnom vunom debljine 15 odnosno 20 cm na krovu, zamjenom stolarije novom energetski učinkovitom stolarijom ostakljenom dvostrukim izostaklom s ispunom argonom, zamjena pokrova izvršena krova, krov je isto bio dotrajao i trebalo ga je zamijeniti”, ispričala nam je Sili-Bosner.

Ugrađen je i sustav daljinskog očitanja električne energije plina i vode kako bi se moglo pratiti sve troškove te se za kraj vrši i prilagodba grijanja kako bi se ovaj dio projekta priveo kraju.