Čak 7,6 milijuna eura uloženo je u denivelaciju i uređenje GOK-a – najveće građevine kanalizacijskog sustava grada Zagreba

Rekonstrukcijom GOK-a rješava se ekološki problem zagađenja i ugroženosti podzemnih voda, spriječava se zadržavanje otpada u koritu GOK-a i omogućuje protok čiste vode, a time se stvaraju preduvjeti za zdraviju i kvalitetniju budućnost

Kako bi se konačno riješio dugogodišnji problem širenja neugodnih mirisa, zagađivanja i opasnosti od poplava koje uzrokuje otvoreni kanal na potezu od Kozari Boka do Čulinečke ceste, projekt rekonstrukcije Glavnog odvodnog kanala nizvodno od Centralnog uređeja za pročišćavanje otpadnih voda, započet u kolovozu 2014., u travnju ove godine je završen.

Usklađenje nivelete napravljeno je u proteklom periodu u dužini od dva kilometra i šesto metara kako bi se vode mogle kvalitetno odvoditi iz grada Zagreba – rekao je Ranko Gregorin, direktor Sektora odvodnje Grada Zagreba.

Osim otpadnih voda cijelog zapadnog, centralnog i sjevernog dijela grada, u GOK se ulijevaju svi glavni kanalizacijski kolektori istočnog i jugoistočnog dijela grada.

– Ovim smo projektom zadužili sve generacije. Pomogli smo ljudima nizvodno prema Slavonskom Brodu, jer sve ono što Zagrepčani proizvedu od fekalija, ovdje pročistimo, tako da taj teret ne dajemo ljudima nizvodno od Zagreba – kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

U početnom stanju GOK je bio otvoreni trapezni kanal od Slavonske avenije do ušća u rijeku Savu. Ovom rekonstrukcijom, on je zatvoren, a otpadne se vode u njemu odvajaju od oborinskih i potočnih. To znači da GOK-om teku samo otpadne vode iz kanalizacijskog sustava i one se pročišćavaju na Centralnom uređaju, dok oborinske i potočne teku starim koritom do Save.

– Završetkom ovog projekta, rekonstrukcijom i uređenjem GOK-a izvršeno je i razdvajanje otpadnih i oborinskih voda i time je riješeno pitanje kvalitete zraka. Nestali su i mirisi koji su znatno utjecali na kvalitetu života stanovnika ovog dijela naše gradske četvrti – komentirao je Dragan Vučić, bivši predsjednik Vijeća gradske četvrti Peščenica – Žitnjak.

A na kvalitetu će života stanovnici Jakuševca pričekati još neko vrijeme.

– Nažalost, tamo još uvijek vozimo otpad i vozit ćemo do 2020. godine dok ne napravimo naš Centar za gospodarenje otpadom – poručio je Bandić.