Zašto i danas mislimo da možemo “zaustaviti Reuters”?

Autor: Tomislav Stojak, FOTO: Facebook 12/3/2015 11:28

Promjene odluke o taksi prijevozu u Zagrebu koje su, na moju veliku žalost, usvojene na posljednjoj sjednici Gradske skupštine ogromni su korak unatrag i veliki udarac dosadašnjoj liberalizaciji taksi tržišta.

Kada zabranite da poslovni subjekt koji se bavi taksi prijevozom nema više pravo vama kao krajnjem korisniku dati besplatne kilometre, te donesete odluku da nećete dodjeljivati nove dozvole za taksi prijevoz u idućih godinu i pol dana, a nakon toga tek svake četvrte godine, onda imate svako pravo ili posumnjati u zdrav razum onoga tko je takvo sto predložio, naravno i onih koji su to usvojili, ili posumnjati da su imali namjeru nekoga zaštititi!

Zamislite samo da vam danas netko dekretom zabrani online kupovinu, recimo avionskih karata ili turističkih aranžmana i odredi vam da to jedino i isključivo možete raditi u agencijama uz plaćanje, naravno, njihove marže? Ili da netko zabrani telekom operaterima da Vam ne smiju nuditi besplatne minute ili megabajte ako postanete njihov korisnik? Što biste pomislili o takvoj osobi ili instituciji? Jeste razmislili? Nije ugodno, zar ne?

A sad pokušajte zamisliti da sudjelujete aktivno u raspravi o takvom prijedlogu, kao ja neki dan na sjednici Gradske skupštine, da pokušavate čisto zdravo razumskim argumentima objasniti kolegama i predlagateljima da nemaju pravo “igrati” se svemogućeg i određivati i uređivati poslovne politike tvrtki, nego samo i isključivo donositi odluke koje će svima omogućiti potpuno ravnopravnu tržišnu utakmicu, daljnji razvoj inovativnih tehnologija i pretvaranje Zagreba u pametan grad, a na kraju svega vidite i osjetite da većinu zapravo uopće ne zanima što se tamo “neke” firme trude pružiti modernu, kvalitetnu i jeftiniju uslugu svima nama koji živimo u ovom gradu, te zapravo ispada da ih gnjavite i trošite njihovo “dragocjeno” vrijeme?! 

U takvim situacijama neizbježno se upitate ima li uopće smisla i nadalje se truditi i pokušavati učiniti ovaj grad boljim mjestom za život?

Odgovor je, naravno, da! Jer, nasuprot gore navedenom, postoji ogromna količina pametnih, sposobnih, obrazovanih, kompetentnih i konstruktivnih ljudi u Zagrebu koji to isto u svojim područjima pokušavaju. I takvima treba dati bezrezervnu podršku i zajedno s njima boriti se za baš takav Zagreb – pametan, sposoban, obrazovan, kompetentan, konstruktivan! 

Stoga, bez ikakvog ustezanja poručujem kolegama i “vlastodršcima” iz gradske uprave, da “Reuters ne mogu zaustaviti” koliko god mislili da su svemogući! Ne mogu zaustaviti neumoljivo – razvoj, inovacije, pamet, struku, obrazovanje, kompetenciju, koliko god se trudili! 

Za takav Zagreb se isplati boriti, bez obzira na prepreke!