Zaprešićki komunalci oteli kante mještanima

Autor: Matea Brčić 3/7/2010 9:16

Zaprešićki komunalci prije tri godine mještanima općine Marije Gorice podijelili su svoje crne kante za smeće, a sada ih od tih istih mještana oduzimaju. No, mještani crne kante zapravo nisu ni trebali, jer su već imali iste takve kante – samo zelene boje. Tako je 2500 mještana pitoreskne općine zaprešićkog kraja doprije nekoliko dana pred svojim kućama imalo dvije kante za smeće, crnu i zelenu.

Marinko Brkić Tot-.--.-– Bako, moramo vam uzeti kantu- rekao je djelatnik zaprešićkog komunalnog poduzeća starici. Kišilo je, a ona zamotana u maramu, drhtavim mu je glasom odgovorila: ‘Ne dam’.

– Ali, bako morate, šef nam rekao, na to će komunalac, prije no što je posebnuo rukom prema kapiji u Mariji Gorici.

Baka je tada pošla prema kući, i odvezala psa mješanca, koji se u žargonu naziva još i ‘prigorski gonič lavova’. Djelatnik komunalnog odustao je od ulaska u dvorište, a baka je otišla nahraniti piliće.

Ovo je samo jedna bizarna scena u bizarnoj situaciji koju nam opisao očevidac pljenidbe kanti, budno pazeći na odlazeći kamion komunalne službe.

– Ja sam svoju črnu skril – objasnio je u pravom činu građanskog bunta praćenog lukavim smiješkom.

Crne su kante, naime, posljedica odluke Komunalnog poduzeća Zaprešić iz 2006. godine, prema kojoj su crne kante građanima morale biti podijeljene kako bi se iz njih odvozilo smeće. I tako su komunalci građanima prije tri godine, jednog sunčanog dana ujutro dovezli kante i rekli kako moraju potpisati primitak iste – ‘jer oni samo iz crnih odvoze smeće’.

Od kuće do kuće i od brijega do brijega, o kojima je svojedobno pisao i Ante Kovačić u svom legendarnom romanu zvanom ‘U registraturi’, mještani su uzalud objašnjavali kako već imaju zelene kante. Njih je svakom domaćinstvu kupila njihova općina Marija Gorica općine, koja se inače diči svojim zelenilom i netaknutom prirodom.

Novac za tu kupnju došao je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Čak je i načelnica općine Marica Jančić tada upozorila zaprešićke komunalce, rekavši im kako nose kante nekom kome trebaju, jer ih oni već imaju. No bez učinka, jer je papirnata odluka bila obvezujuća. I tako su mještani imali dvije kante.

– Tri su godine komunalci odvozili kante i iz crnih i iz zelenih kanti, bez problema, no sada su uzeli svoju crnu, a ja ću smeće morati držati u samo jednoj kanti, a vrećice okolo, koje će potom psi razvlačiti po cesti – požalio se jedan mještanin koji je izabrao ostati anoniman. Kako je objasnio, boji se odmazde komunalaca iz Zaprešića.

U stvarnosti, taj će mještanin moći od komunalaca zatražiti još jednu kantu, ili kupiti službene vrećice s logom komunalaca u trgovini, kako je to objasnio direktor komunalnog poduzeća Zaprešić Željko Majcen.

Drugi su se pak mještani pobojali kako će ih Komunalci tužiti jer su uzeli oštećene kante, na kojima se kotačići nisu okretali kako treba. Direktor zaprešićkog komunalnog Majcen naveo je kako će kante koje su komunalci prikupili završiti na njihovom skladištu, gdje će ih po potrebi dijeliti građanima. Riječ je 800 do 900 kanti.