Zagrebom su 20 dana vozili stari busevi, a ne novi

60 zetovih buseva na plin 20 dana su stajali u garaži jer se nisu mogli napuniti plinom

Autor: Sanjin Španović 12/2/2010 11:29

Šezdeset ZET-ovih buseva na plinski pogon kupljenih za vrijeme kampanje za prošle lokalne izbore, prema nekim izračunima čak i za dvostruko veću cijenu, proteklih dvadeset dana bili su parkirani u spremištu u Dubravi. Umjesto njih gradom su prometovali stari busevi iz Podsuseda i Velike Gorice.

-.--.-Za punjenje jednog busa potrebno je 45 minuta na staroj punionici u Radničkoj. Inače je na novim punionicama potrebno tek 10 minuta za opskrbu busa plinomRazlog ovom, novom kolapsu u ZET-u jest problem opskrbe plinom tih buseva u Radničkoj ulici gdje se busevi inače jedino i mogu napuniti, a ovaj puta nisu mogli obzirom da je na punionici plina u Radničkoj ulici bio strgan ventil.

Direktor ZET-a Dubravko Baričević u telefonskom razgovoru potvrdio nam je kako, u moru mnogih problema koje muče ZET već dulje vremena, ovaj problem sa opskrbom buseva plinom traje od same nabavke tih vozila.

– Ti busevi koje spominjete nisu vozili zbog remonta te stanice. Nažalost, ta stanica u Radničkoj je jedina na koju možemo opskrbiti buseve plinom obzirom da je INA odustajanjem od plinskog biznisa odustala i od izgradnje plinske stanice u Dubravi – kaže Baričević.

Ventili svako malo pucaju, a kada rade ispravno ne može se napuniti svih 60 buseva

Zbog toga umjesto da se busevi pune 10 minuta koliko bi im trebalo na toj, nikada realiziranoj punionici, u Radničkoj se oni na staroj punionici, na kojoj ventili, kažu nam u Upravi Holdinga, svako malo pucaju, pune po 45 minuta.

-.--.-Faksimil duga ZET-a Plinari za zemni plin od 1,7 milijuna kunaMatematičkim izračunom lako je za zaključiti kako se tijekom jednog dana ne stigne napuniti svih 60 buseva što nam je Baričević i potvrdio. No, kaže da ZET ima ideju za realizaciju nove punioce.

– U drugoj polovici iduće godine trebala bi biti gotova punionica u Podsusedu kojom bi se onda u 10 minuta moglo napuniti jedan autobus – najavljuje direktor ZET-a.

ZET za plin Plinari dužan sedam milijuna kuna

Inače, za punjenje tih buseva u toj punionici na Radničkoj ZET drugoj Holdingovoj tvrtki, Gradskoj plinari sa datumom 30. rujna duguje 1,16 milijuna kuna za zemni plin. Od izvora iz Uprave Holdinga doznajemo kako je taj dug zapravo puno veći i da je riječ o cifri od oko 7 milijuna kuna.

Direktor Baričević rekao nam je da je model otplate tog duga dogovoren i da to nije bio razlog zbog kojeg su busevi stajali u ZET-ovoj garaži.

Upravo za te buseve Holding je nedavno morao platiti novu, polugodišnju ratu za leasing obzirom da su ti busevi kupljeni na taj način preko Unicredit Leasing Croatia. Zbog toga je ponajviše predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović od Nadzornog odbora tražio dozvolu za novi kratkoročni kredit.