Zagrebački energetski tjedan zasluženo nosi titulu drugog po kvaliteti u Europi

Porukom “Razvoj ne želimo zaustaviti , ali onečišćenje možemo” započeo je osmi po redu Zagrebački energetski tjedan. U sklopu ove petodnevne manifestacije, čiji je cilj umrežavanje te dugotrajna borba svih društvenih struktura protiv klimatskih promjena, održana je i međunarodna konferencija “Pametna energetska rješenja za održivi razvoj”.

– Ovu konferenciju posvetit ćemo novim energetskim politikama na razini Republike Hrvatske i Europe. Razgovarat ćemo o različitim inovativnim metodama koje se tiču realizacije energetskih projekata ali i modela financiranja tih projekata. Učinka nema bez dobre prakse tako da ćemo danas predstaviti i najbolje realizirane projekte ovoga područja – rekao je Marijan Maras, pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj.

Upravo se najboljim primjerima iz prakse kada su u pitanju energetski projekti na ovoj konferenciji pohvalio se i Grad Zagreb.

– Grad Zagreb provodi projekt Zagi kojim je u 2016. obnovljeno 28 objekata. Kod svih objekata došlo je do integralne energetske obnove. Osim Zagija, tu je i primjer projekta Bračak, te europski projekti u kojima Zagreb ima bitnu ulogu. Tu bih izdvojio projekte Together, te Urban Learning u kojem sudjeluju i eminentni europski gradovi kao što je Stocholm, Beč, Varšava i Amsterdam – dodao je Maras.

Zagrebački energetski tjedan kvalitetom dosadašnjih izdanja dosegao je etiketu drugog po kvaliteti energetskog tjedna u Europi te se smjestio tik do onog u Bruxellesu, stoga ni ne čudi što su ga svojim prisustvom uveličale različite europske te nacionalne institucije među kojima i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

– Meni je izuzetno drago da smo zadnjim pozivom na energetsku obnovu višestambenih zgrada potaknuti veliki interes građana. Više od 600 višestambenih zgrada smo prijavili na ovaj projekt što je veliki rezultat za našu zemlju. Preko 500 milijuna kuna sufinancirat će Europska unija, dok je ukupna vrijednost radova oko milijardu kuna – naveo je Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Osim konferencije “Pametna energetska rješenja za održivi razvoj”, Zagrebački energetski tjedan ove je godine ponudio mozaik od ukupno 30 različitih događanja, a sve sudionike zagrebački gradonačelnik, kao glavni pokrovitelj cjelokupne manifestacije, svečano je ugostio u palači Dverce.

– Organizacija našeg 8. Zagrebačkog energetskog tjedna pokazuje visoki stupanj međusobnog razumijevanja i suradnje svih sudionika u nastojanju da našim sugrađanima zajedno prezentiramo probleme ali i rješenja koja osiguravaju bolju i sigurniju te energetski učinkovitiju budućnost – zaključio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.