Zagreb pomaže Dubrovniku: 12 vozača ZET-a dva mjeseca će raditi na jugu zemlje

Rješenje za nedostatak vozača u dubrovačkom javnom gradskom prijevozniku Libertas ponudio je Grad Zagreb.

Foto: Jabuka TV

Rješenje za nedostatak vozača u dubrovačkom javnom gradskom prijevozniku Libertas ponudio je Grad Zagreb. Gradonačelnici Milan Bandić i Mato Franković su dogovorili  suradnju u okviru koje, od 1. kolovoza, 12 vozača ZET-a vozi autobuse po dubrovačkim prometnicama.

“Da imam dozvolu za tu kategoriju, i ja bih išao. Šalu na stranu, treba pomoći drugim gradovima u nevolji, a Zagreb to uvijek radi. Naši vozači radit će dva mjeseca u Dubrovniku, a pritom se i odmoriti”, izjavio je Milan Bandić.

Kako prenosi Dubrovački list, u Libertasu je velik broj djelatnika jednim dijelom na bolovanju, a drugim dijelom na porodiljnom, što onemogućava normalno funkcioniranje javnog gradskog prijevoza.

“Poslali smo zahtjev za eventualan privremeni prelazak vozača iz ZET-a u Libertas, što je kroz suradnju dva javna poduzeća sukladno zakonu moguće. ZET je odgovorio pozitivno. Smještaj je osigurao Libertas, a zahvaljujući ulaganju sredstava pa i u obnovu Državnog arhiva, sad tamo imamo lijep i primjeren smještaj po povoljnim cijenama i tamo će biti ti vozači. Hrana im je osigurana u Hotelu Gruž gdje inače osiguravamo hranu za policijske djelatnike koji tijekom sezone rade u Dubrovniku”, pojasnio je Franković.

Spekulira se da je velik broj zaposlenika Libertasa zapravo na takozvanom lažnom bolovanju.

“Prije sedam do osam mjeseci imali smo najavu da bi se nešto ovako moglo dogoditi. Naime, Sindikat vozača je tada rekao kako će oni najvjerojatnije tijekom ljetnih mjeseci otvoriti bolovanja. Međutim, teško je reći je li netko uistinu bolestan ili nije. Znamo da zaista postoje ljudi koji su pošli na bolovanje jer imaju ozbiljnih zdravstvenih problema i želim im da što prije ozdrave. Ne bih želio ulaziti u kvalifikaciju svih onih koji su iz nekog revolta ili čega drugoga pošli na bolovanje. Mora istaknuti da su svi zahtjevi oba sindikata u Libertasu usvojeni, poboljšali smo materijalna prava, rješavamo dugove iz prošlosti i plaćanje prekovremenih sati koji se nisu rješavali godinama”, dodao je Franković naglasivši kako se nagomilani problemi iz prošlosti ne mogu riješiti preko noći.