Zagreb je okupio učenike cijeloga svijeta

Hrvatsku na Prvenstvu predstavlja pet zagrebačkih srednjoškolaca: Maja Roglić, Marko Kasun, Nika Ćavar, Loren Serdarević i Alma Đafić

Press materijal

Zagreb je postao mjesto okupljanja najuspješnijih srednjoškolskih debatanata svijeta. Učenici iz 67 zemalja svijeta okupili su se kako bi odmjerili svoje snage u argumentiranju, kritičkom promišljanju i govorništvu. Svjetsko debatno prvenstvo, organizirano od strane Hrvatskog debatnog društva, najveće je prvenstvo ikada – okuplja 630 sudionika cijeloga svijeta.

Svake godine druga zemlja bude domaćin Svjetskog prvenstva. Hrvatska je svoje domaćinstvo izborila 2016. i od tada volonteri Hrvatskog debatnog društva rade na provedbi samog natjecanja. Od 17. do 27. srpnja tako će u Zagrebu biti održano oko 300 debata na engleskom jeziku u kojima će učenici morati pokazati svoje znanje poznavanja aktualnih tema iz politike, gospodarstva, sporta, obrazovnih politika i sl. Debate se održavaju u XV. gimnaziji te Osnovnoj školi Vladimira Nazora, dok će se posljednji dani natjecanja održavati na reprezentativnim lokacijama Zagreba.

Press materijal
Press materijal

 

 

 

 

 

 

O važnosti ovog natjecanja govorila je i ministrica Divjak na ceremoniji otvaranja u Hrvatskom narodnom kazalištu zajedno s predstavnicima Grada Zagreba. Okupljeni sudionici uživali su u folklornim i klapskim izvedbama s kojima su organizatori željeli gostima dočarati hrvatske običaje i tradiciju. Prvenstvo se odvija pod pokroviteljstvom Predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović te gradonačelnika Milana Bandića. Hrvatsku na Prvenstvu predstavlja pet zagrebačkih srednjoškolaca: Maja Roglić, Marko Kasun, Nika Ćavar, Loren Serdarević i Alma Đafić.

Zajedno sa svojim trenericama Marijom Jarnjak i Ivonom Anić spremali su se tijekom cijele školske godine, a posljednjih mjesec dana intenzivno. Hrvatska reprezentacija iza sebe ima sjajne rezultate. Zlatna medalja na Svjetskom prvenstvu u Singapuru, te prošlogodišnja brončana medalja iz Njemačke dokaz su uspješnog rada debatanata.

Press materijal

– Svjetsko debatno prvenstvo natjecanje je za kojeg se spremamo tijekom cijele godine. Odlasci na turnire, sastanci u dva termina tjedno, slanje i proučavanje brojnih članaka te uvježbavanje govora i vježbe iz stila služe kako bismo bili što spremniji. Debata je prevrtljiva. Ovisi od cijeloj ekipi, kako tko osjeti protivnika, ali i o sucima. Znamo da smo napravili sve da se spremimo, sad se nadamo i prednosti domaćeg terena – poručila je Ivona Anić, koja ima dugogodišnje iskustvu u pripremama učenika za ovo natjecanje kao trenerica Turske reprezentacije.

Finale u kojem će se susresti dvije najuspješnije ekipe održat će se 26. prosinca u Kinu Europa s početkom u 17h.

 

Press materijal