Zagreb domaćin 15. Natjecanja u oranju Republike Hrvatske

Ovog vikenda, točnije u subotu, Kupinečki Kraljevec bit će domaćin Natjecanja u oranju Republike Hrvatske. Glavni cilj je promocija poljoprivrede i razvoj poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj

Kupinečki Kraljevec ovog će vikenda ugostiti 15. Natjecanje u oranju Republike Hrvatske. Bitno je naglasiti kako je davne 1957. na Žitnjaku održano prvo Državno natjecanje u oranju, a danas, nakon punih 60 godina, Zagreb će ponovno biti domaćin ove manifestacije.

– Ove godine u Kupinečkom Kraljevcu održava se oranje s traktorima i oranje s konjima. Sudjelovat će 30 natjecatelja iz 15 županija, odnosno iz svake županije po 2 natjecatelja. Ore se u kategoriji plugova predmetanja i kategoriji plugova ravnjaka. Ukupno 6 natjecatelja će sudjelovati i u tradicionalnom oranju s konjima – objasnila je Draženka Grah, predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača.

Osim pobjede cilj natjecanja jest promocija poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj.

– Naši stručnjaci za ratarstvo su pokrenuli ovu manifestaciju prije svega kako bi promovirali važnost pravovremene i kvalitetne obrade tla. To je osnovna operacija koja je preduvjet za dobru proizvodnju – dodao je Zdravko Tušek, ravnatelj Savjetodavne službe u poljoprivredi i šumarstvu.

Oračima će se u Kupinečkom Kraljevcu pridružiti i zagrebački gradonačelnik.

– Ja ću također orati u subotu. Upravo za tu priliku kupio sam si i obleku. Nadam se da će se okupiti velik broj gledatelja – najavio je Milan Bandić.

Stoga, ako želite doznati tko je najbolji hrvatski orač, a usput vidjeti i zagrebačkog gradonačelnika u akciji, nikako nemojte propustiti ovu zanimljivu manifestaciju.