Zagreb bi uskoro mogao imati ulicu dr. Njavre

Autor: 8/18/2012 14:58

I prije nego je to učinio Vukovar, Zagreb bi mogao imati naselje ili ulicu koja bi nosila ime dr. Juraja Njavre, istaknutog vukovarskog liječnika koji je u vrijeme Domovinskog rata i poslije njega spasio brojne živote ne pitajući za vjeru i naciju. Upravo vođeni tom mišlju iz Udruge pravnika Vukovar 1991. poslan je prijedlog Odboru za imenovanje ulica da se braniteljsko naselje u Blatu nazove Njavrinim imenom.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-– Mislimo da je dr. Njavro svojim djelovanjem i svojim humanizmom zaslužio da ovo naselje nosi njegovo ime. Svojim ponašanjem i djelovanjem, ne samo kao ratni liječnik, nego i kao ministar koji je beskrajno pomagao braniteljima zadužio je mnoge od nas i ovo je način na koji mu možemo odati počast – istaknuo je Zoran Šangut, predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991.

Prijedlog da to bude baš dio naselja Blato, nije došao slučajno. Riječ je, naime, o djelu zemlje koju je gradonačelnik Milan Bandić prošle godine dodijelio braniteljima i gdje bi uskoro trebalo živjeti 30 obitelji. Većina njih podržava ovu inicijativu.

– Razgovarao sam s većinom ljudi ovdje i oni svi podržavaju ideju da se naselje nazove po Njavri. No, ukoliko Skupština ne prepozna ovu ideju, neka predlože bilo kojeg zaslužnog branitelja da se ulica zove po njemu. Bilo bi dobro da se to učini već sada kako ljudi, nakon što se dosele, ne moraju više puta mijenjati svoje osobne iskaznice i putovnice – kazao je Šangut pojasnivši, naime, kako ulica trenutno nema imena.

U vukovarskoj bolnici liječio je sve pacijente jednako

Tijekom okupacije Vukovara Njavro je s dijelom hrvatskih branitelja i civila zatočen u srpskim koncentracijskim logorima u Srijemskoj Mitrovici i Beogradu. Nakon razmjene krajem 1991. godine došao je u Zagreb i ponovno se uključio u organizaciju saniteta za južno bojište.

– Doktro Njavro liječio je sve bolesnike koji su došli u vukovarsku bolnicu, nevezano je li bila riječ o hrvatskim braniteljima ili pripadnicima JNA. Njemu i doktorici Vesni Bosanac svaki je život bio važan. I kasnije, nakon rata, često su mu se javljali branitelji kojima je rado pomagao – prisjetio je predsjednik Udruge pravnika Vukovar 1991.

Juraj Njavro preminuo je 15. rujna 2008. godine, a četiri godine poslije rodila se inicijativa da mu se ulicom u glavnom hrvatskom gradu oda počast za sve što je učinio za svoju domovinu kao liječnik, ministar i saborski zastupnik.