Za neuništavanje ambrozije trebaju veće kazne

Autor:: Tanja Molvarec 8/27/2012 13:12

Stanare Trnave IV. u Donjoj Dubravi muči činjenica da u njihovoj blizini cvate ambrozija, biljka koja izaziva teške alergijske reakcije u obliku kihanja, šmrcanja i otežanog disanja. S obzirom da se krajem kolovoza očekuje vrhunac cvjetanja ambrozije, stanari žele da se ona što prije ukloni.

– Guši me jako, kašljem, kišem. Želim da se ukloni ta biljka pogotovo ako je na privatnom posjedu – kazala je stanarka Trnave. Njen suprug, također alergičar, smatra da je premalo organiziranih akcija uklanjanja ambrozije.

– Trebalo bi puno više raditi na uklanjanju. Ja nažalost ne mogu jer imam artritis, ali ako je na privatnom posjedu, neka se kazne oni koji ju ne uništavaju. Kada bi kazne bile više, više bi ljudi postalo svjesno koliko je ta biljka opasna – požalio nam se Anto.

Iz Gradskog ured za poljoprivredu i šumarstvo smo dobili odgovor da su svi građani dužni na svojim zemljištima ambroziju ukloniti sami. Kazna za pravne osobe je od dvije do sedam tisuća kuna, za obrte od 1.200 do 2.500, a za fizičke osobe od 500 do tisuću kuna.

Do sada je Ured zaprimio 68 prijava vezanih za ambroziju i to za 28 fizičkih i 40 pravnih osoba. Prema prijavama, riječ je o 52,91 hektara, a prošle godine je ta površina iznosila 39,12 hektara. No u uredu nam nisu odgovorili zašto nema više organiziranih akcija uklanjanja ambrozije. Stanari se slažu da bi kazne potaknule mnoge da uklanjaju češće ambroziju.

S obzirom da je riječ o privatnom posjedu, vlasnik je dužan ukloniti ovu opasnu biljku kako ne bi više stvarala probleme. Svi građani Grada Zagreba prijavu mogu podnijeti telefonski na broj 658 6501ili na e-mail marija.profozic@zagreb.hr.