Za 10 kuna plesna predstava i kava za gledatelje

Irma Omerzo autorskim se plesom bavi već deset godina.

Autor: Maja Gujinović 12/18/2009 17:16

Isprovocirana financijskim stanjem u kojem se nalazi njena profesija, koreografkinja, plesačica i pedagoginja Irma Omerzo odlučila se na plesnu produkciju ispod svakog budžetarnog nivoa. O kojim se ciframa radi, može se naslutiti iz samog naslova projekta. ’10 kuna’ je desetominutna plesna izvedba koju možete pogledati ovu subotu, 19. prosinca, u 10 sati u Zagrebačkom plesnom centru, a za cijenu ulaznice od 10 kuna gledatelji mogu popiti i kavu.

– Predstavom se želim referirati na cjelokupno materijalno i duhovno siromaštvo svijeta u kojem se nalazimo, ali i na stanje plesne scene u Hrvatskoj – rekla je Omerzo, te objasnila kako joj se čini da loše financiranje plesne scene nije samo od ove krize, koja stalno služi kao izlika.

Zanemarena plesna umjetnost

– Opća ignorancija i nemar prema ovoj umjetnosti traje već deset godina, od kada se bavim autorskim plesom. Iako je fenomenalno da se Plesni centar napokon izgradio, teško je nadoknaditi te godine zanemarivanja – dodala je autorica projekta koja je plesno obrazovanje stjekla u Francuskoj na ‘Centre Nationale de Danse Contemporaine – Angers’ a 2001. u Hrvastkoj osniva MARMOT (Autorska Radionica Međuodnosa Objektiva i Tijela) koja se bavi produkcijama plesnih predstava, plesnih filmova, umjetničkih akcija, istraživanjima na području plesa te edukacijom plesača u Hrvatskoj i inozemstvu.