Vozači oprez – uskoro obavezna zimska oprema

Zimska oprema obavezna od 15.11.

Iako su temperature još uvijek poprilično visoke, hladni dani brzo će doći, a s njima i zakon o obaveznoj promjeni ljetnih guma u one zimske. Vozači su često u nedoumici tijekom jesensko zimskog perioda, kada se točno stavljaju zimske gume, odnosno kada ljetne zakonski više ne smiju biti u upotrebi. Pa smo stoga za pokoji savjet upitali prometnog stručnjaka Marušića.

“Savjetujem svima da odmah zamjene ljetne gume zimskima, da ne čekaju 15.studenoga kada je obveza jer su upravo tada najveće gužve, a tada i sama kvaliteta zamjene guma može biti nešto lošija, ne možete dobiti  popust, izbor guma je nešto manji, a dovodite i sebe u rizičnu situaciju ako nas narednih dana vrijeme iznenadi i temperature se spuste ispod ništice. Mnogi vozači naime ne znaju da ljetna guma ispod 7 cezijevih stupnjeva gubi prianjanje pa je zaustavni put duži i lakše dolazi do proklizavanja, a ima i lošije mogućnosti drenaže pa se time povećava rizik aquaplaninga.”

Većina vozača smatra da je nova zimska guma bolja od ljetnih, ali to je točno samo u zimskim hladnim mjesecima, jer su te gume napravljene da bolje podnose snijeg, led i niske temperature. Stoga, ovisno o vremenskom periodu u kojem se trenutno nalazimo, gume moramo mijenjati iz ljetnih u zimske i obrnuto, iz odgovornosti prema sebi ali i prema drugima.

Na snazi je i zakon o obaveznom paljenju svjetala, jer došlo je i vrijeme kada se na motornim, ali i drugim vozilima u javnom prometu moraju čak i danju paliti svjetla kako bi sudionici na prometnicama bili uočljiviji. No, mnogima ova promjena s paljenjem dnevnih svjetala neće značiti baš puno jer mnogi današnji moderni automobili ionako imaju tvornički ugrađena dnevna svjetla koja se pale čim okrenete ključ za paljenje motora.

Stoga svi vozači, zapamtite, svijetla palite, a gume zamijenite. Zimska oprema zakonski će na našim automobilima biti sve do 15.4. kada je obaveza imati zimske gume na kotačima ili lance ako se vozite po autocesti ili na dijelovima gdje su proglašeni zimski uvjeti.