Više od dva milijuna putnika otputovalo vlakom

8/18/2012 13:22

Hrvatske željeznice ovoga mjeseca obilježavaju sto dvadeset godina zagrebačkog Glavnog kolodvora, a ta visoka obljetnica simbolički je obilježena u predvorju kolodvora gdje su se putnicima dijeliti prigodni darovi, a postavljena je i izložba filatelističkog materijala i visećih plakata koji prikazuju kolodvor kroz povijest.

– Gradnja kolodvorskoga kompleksa počela je početkom 1891., a dovršena je 20. lipnja 1892. godine. Za pokusni rad kolodvor je otvoren 1. srpnja 1892., no službeno je u promet bio predan nakon svečanog otvorenja priređenog 18. kolovoza, na rođendan cara i kralja Franje Josipa I. Nakon svečanosti prvi vlak krenuo je prema Rijeci u 10,35 sati – kazao je Tihomir Španić, direktor Organizacije i regulacije prometa.

-.-Boris Kovacev / CROPIX -.-U početku je kolodvor imao samo tri kolosijeka, a 20-ih godina prošlog stoljeća dobio ih je još šest. Dva perona je dobio 30-ih godina, a proširen je 1936. godine. Kasnije je 50-ih godina nadograđen istočni dio kolodvora.

Kolodvor je kompletno obnovljen 2003. godine kada je promjenjeno krovište i kompletna fasada. Neki od novijih projekata je postavljanje signalno sigurnosnog uređaja s obzirom da je ovaj postojeći star više od 70 godina.

– Riječ je o investiciji vrijednoj čak 10, 6 milijuna eura a projekt je sufinaciran sredstvima iz EU fondova i to 80 posto dok je 15 posto financirano vlastitim sredstvima. Novi uređaj bi trebao povećati sigurnost i protočnost vlakova – kazao je Španić.

Što se prometa tiče, brojke su vrlo zahvalne.

– Zagrebačkim Glavnim kolodvorom danas prolazi 312 putničkih vlakova i oko 82.000 putnika na dan. U 2011. s kolodvora je otputovalo oko 2,6 milijuna putnika – kazao je Davor Kljakić, šef zagrebačkog Glavnog kolodvora.

Iako mnogi vlakovi nemaju klimu, a neki redovito kasne putnici su zadovoljni uslugom.

– Često putujem jer sam iz Vukovara, a kćer mi je ovdje. Zadoovljna sam, svi su ljubazni. Jedino kada nema klime je malo vruće, ali i to se onda pokuša riješiti s kondukterom – kazala je jedna gospođa.

Druga je pak bila ljuta jer vlakovi redvovno kasne.

– Putujem prema Ogulinu i više mi se puta dogodilo da vlak kasni. Trebali bi to ipak malo regulirati – požalila se jedna od putnica.

S obzirom da je kolodvor spomenik nulte kategorije, potrebno ga je komercijalizirati što je također jedan od planova u skoroj budućnosti.