URIHO započeo osposobljavanje osoba s invaliditetom za pomoćne kuhare

Osobe s intelektualnim teškoćama pokazuju veliko zanimanje i talent za kuhanje. Jedna osoba s invaliditetom, koja se ljetos u URIHO-u osposobljavala za poslove čišćenja, već se zaposlila.

Foto: Press materijal

URIHO – Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom počela je s osposobljavanjem osoba s invaliditetom za poslove pomoćnih kuhara. Polaznici za pripremu hrane pokazuju veliko zanimanje, ali i darovitost.

Riječ je o prvoj skupini osoba koje se osposobljavaju za rad u kuhinji. Istodobno s njom započelo je osposobljavanje druge skupine osoba s invaliditetom za poslove čistača.

Sve to dio je EU projekta koji se vodi pod motom Pometimo prošlost, zakuhajmo budućnost, a čiji je službeni naziv Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga.

Foto: Press materijal

“Iz prve skupine koja je osposobljavanje za poslove čišćenja i održavanja završila ljetos, već se jedna osoba zaposlila. To je korisnicima naših programa, ali i nama velik vjetar u leđa! Projekt je u prvom redu namijenjen osobama s intelektualnim teškoćama među kojima je većina dugotrajno nezaposlena, a neki nikada niti nisu imali posao. Prema tim osobama poslodavci ne smiju imati predrasude. Tijekom osposobljavanja naši nam polaznici pokazuju koliko su dobri u čišćenju i održavanju hortikulture te pripremi hrane, ali i predani u obavljanju zadataka“, istaknula je Višnja Majsec Sobota, rukovoditeljica Službe za rehabilitaciju URIHO-a.

Dodala je kako oba programa imaju po pet korisnika. Male skupine i velika orijentiranost instruktora-mentora na korisnike omogućuje osobama s invaliditetom da što spremnije iziđu na tržište rada.

U sklopu projekta polaznici prolaze i informatičko opismenjavanje te radionice socijalnih vještina. Taj dio, ističu njihovi instruktori-mentori, aktualni korisnici već su svladali i više zanimanja pokazuju za stjecanje praktičnih vještina vezanih uz struku.

Foto: Press materijal

Zato im sada u prostorima za učenje sve blista, a iz kuhinje se šire sve zamamniji mirisi.

URIHO na ovom projektu surađuje s Regionalnim uredom Zagreb Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Vrijednost projekta Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedbu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga je 835.889,59 kuna. U potpunosti je financiran sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020 u okviru poziva Lokalna partnerstva za zapošljavanje – faza III.