Uredit će se zapušten prostor u Središću kod MSU-i

Muzej suvremene umjetnosti

Autor: Ana Kranjčić 6/10/2012 10:41

U naselju Središće u Novom Zagrebu, istočno od Muzeja suvremene umjetnosti, nalazi se zapušten prostor na kojemu nekada bili smješteni vrtovi. Riječ je o neuređenom dijelu, obraslom žbunjem i šikarom, oko kojeg su izgrađene nove zgrade. Prema informacijama od strane predsjednika Vijeća gradske četvrti, MIje Markulina, jedan dio zemljišta u vlasništvu Grada, dok je drugi dio u privatnom vlasništvu.

– U tijeku je izmjena GUP-a, imamo neke informacije i zahtjeve oko gradnje u tom prostoru – najavio je Markulin.  

Prošloga tjedna je Vijeće održalo sjednicu na kojoj se raspravljalo o namjeni navedenog zemljišta te je donesena jednoglasna odluka o budućim planovima. 

– Naš je prijedlog da se u tom prostoru ne mogu graditi veće građevine od devet katova nad zemljom i dva kata pod zemljom. Nikako ne bi smjeli ulaziti u gradnju nebodera koje imamo u prijedlogu i željama pojedinih investitora, koje ja cijenim i poštujem. Međutim, moramo imati u obziru da su tamo tri pumpe, odnosno crpilišta za pitku vodu i moramo to očuvati jer nam je to primarno – odlučan je Markulin.

Isto tako, od velike je važnosti očuvanje zelenih površina i u planu Vijeća je maksimalna zaštita zelenila.  

– Kao što znate, Novi Zagreb-istok ima stvarno predivne parkove, imamo predivan prostor i mi smo ti koji moramo paziti na to da ipak iza nas nešto lijepo ostane, a ne samo zgrade, neboderi. Mi smo protiv toga i dok sam ja predsjednik Vijeća, štitit ćemo taj prostor maksimalno koliko možemo – naglasio je Markulin.

Ukoliko i vi imate pitanja za gradske ili druge institucije, svakako se javite u emisiju Zagrebancija na Jabuci TV svaki radni dan u 19.05 sati.