Uprava HNK naručila garažu ispod kazališta?

Autor: Maja Gujinović 11/24/2009 18:22

Prema prijedlogu idejnog rješenja tvrtke APZ, ulaz u garažu ispod Hrvatskog narodnog kazališta trebao bi se sagraditi na mjestu dosadašnjeg parkirališta uz spomenik Svetog Juraja, dok je izlazna rampa predviđena na kolniku, točno na istoj poziciji ali uz istočni dio kazališta. Pješački ulazi i liftovi postavili bi se na Masarykovoj i Deželićevoj ulici, također na mjestu dosadašnjih parkirnih mjesta. Pod zemljom postavit će se i jedna mala scena za potrebe kazališta te caffe bar u kojem će se moći osvježiti vlasnici automobila, ali i glumci na pauzama između proba.

-.-Ivan Radović-.-Rasprava koja je trajala dva i pol sata pokazala veliko neslaganje struke i investitora

Svi ti ‘detalji’ prikazani su po prvi put javnosti na današnjoj tribini u Skupštini Grada, koju je organizirala Nezavisna lista Velimira Sriće, a na koju su pozvani predstavnici grada kao investitora i stručnjaci iz područja arhitekture i povijesti umjetnosti. Prezentacija autora idejnog rješenja Borisa Popovića iz tvrtke APZ pokrenula je raspravu od dva i pol sata u kojoj su se jasno mogla razabrati dva potpuno oprečna mišljenja. Onog predstavnika Zagrebparkinga, Ureda za izgradnju grada, Zavoda za prostorno planiranje te prometnih stručnjaka koji garažu vide kao nužni projekt koje će riješiti problem parkinga u centru.

Nasuprot njima urbanisti, arhitekti i povijesničari umjetnosti te zastupnici s Nezavisne liste, tvrde da je takva gradnja na zaštičenom spomeniku kulture nedopustiva te se time degradira cijeli prostor Trga maršala Tita. -.-Ivan Radović-.-

– Izolirati prometni problem na jednu garažu nije rješenje. Potrebna je jedna ozbiljna prometna studija i plan razvoja cijelog Donjeg grada. Zgrada HNK sa svojom tipologijom i povijesti je cjeloviti prostor, koji traži ozbiljnu sanaciju, ali ne na način da se gradi podzemna garaža. Zgrada leži na sumnjivim temeljima koje treba ispitati – rekao je arhitekt Nenad Fabijanić.

Nitko iz Zavoda za zaštitu spomenika se nije pojavio na tribini

Iako je prijedlog rješenja toliko detaljno izrađen da je za pretpostaviti da je to već gotov projekt, Željko Horvat iz Zavoda za prostorno planiranje tvrdi da je tek u planu raspisivanje javnog urbanističkog arhitektonskog natječaja.

– Ovo je sve tek dio procedure potrebne da se sastavi natječaj. Garaža ispod HNK se još ne gradi, za razliku od garaže u Klaićevoj ulici koja je prktički gotov projekt – objsanio je Horvat tako i nedavno ispitivanje tla kod HNK. u raspravi se saznalo da će projekt na Klaićevoj uključiti i shopping centar.

Nejasna je u raspravi bila i uloga Gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, čiji se predstavnici nisu pojavili na tribini, jer kako je rekao pročelnik Silvije Novak, nisu ni pozvani iako Zvonko Maković s Nezavisne liste tvrde da je poziv poslan. Naime, u dopisu koji je pročitan na tribini, pročelnik Zavoda Silvije Novak tvrdi da nije dobio nijedan zahtjev u vezi garaže pod HNK- om. No, kako je priznala Doris Kažimir iz Ureda za izgradnju grada sve upute iz Zavoda prilikom rada na idejnom rješenju su dolazili usmenim putem.

Mato Kraljević: Radove je naručila uprava HNK

Puno usmenih dogovora bilo je i s predstavnicima HNK-a, koji su po riječima Mate Kraljevića iz Zagrebparkinga ‘naručili’ modernizaciju kazališta.

– Od kulturnjaka smo dobili naputak da se riješi problem HNK. Imali smo puno razgovora s Anom Lederer, Brankom Lepenom iz HNK, predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika i predstavnicima Pravnog fakulteta – rekao je Kraljević.