U Saboru obilježen Denim Day, globalna kampanja protiv seksualnog nasilja

Saborski zastupnici obilježili su Denim Day, obukli su traper s višim ciljem, kako bi podržali žrtve seksualnog nasilja. Denim Day, koji se nošenjem trapera obilježava zadnje srijede u travnju, prvi put je obilježen 1998. godine, od kada je postao globalni pokret u kojem sudjeluje više od 12 milijuna žena širom svijeta.

– Zastupnice i zastupnici u Hrvatskom Saboru danas su udružili, izdigli iznad stranačkih interesa i pokazali da im je problem seksualnog nasilja u društvu itekako bitan. Ovime smo podržali kampanju “Nosi traper s višim ciljem”. Na ovaj način želimo izraziti protest protiv tabua, mitova i opravdavanja silovanja i seksualnog nasilja, koje mnoge žene proživljavaju kao sekundarnu viktimizaciju nakon što prođu ovakvu traumu, rekla nam je Sabina Glasovac, saborska zastupnica.

Razbijanju postojećih predrasuda prema seksualnom nasilju, prestanku osude osoba koje su ge preživjele i razvoju empatije prema preživjelima može pridonijeti sustavna edukacija o prevenciji seksualnog nasilja, ali i osvještavanje te senzibiliziranje javnosti spram žrtava seksualnog nasilja.

– Želimo ovom kampanjom poručiti svim žrtvama seksualnog nasilja da nisu same, da imaju našu podršku, da se solidariziramo s njima i da ćemo učiniti sve što možemo kao društvo, civilni sektor, političke stranke, da unaprijedimo javne politike, sustav edukacije i prevencije, ali i kazneni okvir, kako bi sve žrtve našle adekvatnu zaštitu, a kako bi silovatelji dobili adekvatnu kaznu.

U Hrvatskoj, u 2022. godini, prijavljeno je 39 posto više silovanja nego godinu prije, dodala je Glasovac…

– A to su samo ona koja su prijavljena. Na jedno prijavljeno silovanje dolazi 15 do 20 neprijavljenih. Zašto? Zato što se te osobe osjećaju da im iz straha od osude, straha od osvete, iz straha da im sustav neće vjerovati, one šute cijeli život, nose traumu sa sobom, umjesto da potraže pomoć, zato danas želimo pokazati da nisu same, da imaju Žensku sobu koja im može pomoći na putu oporavka, ali i medije i politiku koja će čvrsto stajati uz njih i pružati im adekvatnu zaštitu.

U Denim Dayu sudjelovali su gotovo svi zastupnici i zastupnice u Hrvatskom Saboru.