U podne kreće prosvjed ZET-ovaca, prekidaju promet na pola sata

Svi autobusi koji se zateknu na terminalu u 12:00 sati neće voziti do 12:30, a autobusi koji dođu neće ostvariti polazak do navedenoga vremena.

Zbog sve učestalijih brutalnih napada na vozače, kontrolore i drugo prometno osoblje Zagrebačkog električnog tramvaja, Sindikat vozača i prometnih radnika ZET Zagreb zaustavit će promet autobusa na okretištu Črnomerec, danas 7.12. od 12.00 do 12.30 sati.

Naime, vozači i kontrolori su u 2023. godini bili šest puta fizički napadnuti, prilikom čega su im nanesene teže ozljede. Zabilježeno je i dvadeset pokušaja napada, dok je vrijeđanje i psovanje vozača i
kontrolora postao dio svakodnevice.

Zadnji napad na okretištu Črnomerec dogodio se 5. prosinca 2023., kada su ničim izazvani huligani bejzbol palicama napali vozača i kontrolora otpremnika, prilikom kojeg je vozač zadobio teže fizičke ozljede. Posljednji incident je kap koja je prelila čašu pa iz navedenoga razloga Sindikat donosi odluku o privremenom zaustavljanju prometa na terminalu Črnomerec.

Svi autobusi koji se zateknu na terminalu u 12:00 sati neće voziti do 12:30, a autobusi koji dođu neće ostvariti polazak do navedenoga vremena.

Iako je Udruga sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske 11. listopada 2023. održala konferenciju za medije i poslala zahtjev Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu pravosuđa i uprave RH da se konačno počne primjenjivati članak 315b Kaznenog zakona, u kojem se napad na osobu koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi kažnjava zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina, taj članak se ne provodi u praksi.

Stanje postaje neizdrživo i vozači i drugo prometno osoblje više ne mogu biti sigurni na svom radnom mjestu, što ugrožava sigurnost vozača ali i putnika, poručili su iz Sindikata.