U Kinu Eruopa svečano otvoren Svjetski festival Animafest

Otvorenje Animafesta

Autor: Tamara Marković, FOTO: Animafest 6/8/2016 17:58

U zagrebačkom Kinu Europa svečano je otvoren 26. po redu svjetski festival animiranog filma. Na ovogodišnjem Animafestu prikazat će se više od 300 filmova, među kojima su i cjeline posvećene nagradi Oscar, te filmovi sirove animacije. 

 – Otvaramo 26. svjetski festival animiranoga filma, te ćemo pogledati preko 300 filmova. Naime ove godine došlo nam je najviše od dosad prijavljenih filmova. Moram istaknuti brojku od čak 1700 prijavljenih filmova, od kojih su naše selekcijske komisije imale veliki posao odabrati najbolje. I evo u ovih tjedan dana u kinu Europa, kinu Tuškanac i Zagrebačkom plesnom centru moći ćemo pogledati preko 300 naslova. Pozivamo Vas da nam se pridružite i pogledate što je sve Animafest pripremio svojoj vjernoj publici – iostaknula je Paola Orlić, producentica. 

Na svečanom otvorenju dodijeljeno je i nekoliko nagrada, među kojima i nagrada za životno djelo belgijskom autoru Raoulu Servaisu. Nagradu za izniman doprinos animaciji dobio je talijanski povjesničar Giannalberto Bendazzi. Festival je specifičan i jer se dobitnici Grand Prixa u kratkometražnoj konkurenciji izravno kvalificiraju za nagradu Oscar. 

– Animafest je sasvim sigurno najveći film festival u Hrvatskjoj i još važnije,to je najznačajniji festival. On ima tu čast da pobjednik festivala direktno konkurira za nagradu Oscar, što je dovoljno jasna pokazatelj važnosti ovog festivala. Sljedeće što mislim da je vrlo važno istaknuti je činjenica da Animafest traje 44 godine. Nije se odražavao svake godine, ali od 1972. je s nama. Postaje sve popularniji i sretni smo da imamo jedan takav festival u našem gradu. – pohvalila je Margit Antauer, predsjednica Vijeća Animafesta. 

Dvorana Kina Europa prvu večer Animafesta bila je prepuna publike svih uzrasta koji su ovacijama pozdravljali dobitnike nagrada. Crtići za sve generacije posjetitelje će zabavljati do 11.06. uz bogat program koji će se odvijati u Kinu Europa, kinu Tuškanac i u Zagrebačkom plesnom centru.  

Festival podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport te Potprogram MEDIA u sklopu Programa Kreativna Europa.