U Daruvaru otvoren 5. nogometni kamp nacionalnih manjina

Okupilo se preko 120 mališana koji će tri dana učiti o važnosti međusobnog uvažanja i zajedništva kroz sport koji sve ujedinjuje.

Foto: Ivan Novosel

Petar ne trenira dugo nogomet , ali već se zaljubio u loptu. Dane do početka nove školske godine kratit će trčanjem po terenu jer sudjeluje u nogometnom kampu nacionalnih manjina koji se ove godine održava peti put.

“Prvo se probudimo, operemo zube, doručkujemo. Sad smo na treningu, nakon toga možemo malo odmoriti, idemo na ručak, a onda je trening ili smo slobodni do večere”, ispričao nam je ovaj dječak.

Nogometni kamp okupio je preko 120 mališana koji će tri dana učiti o važnosti međusobnog uvažavanja i zajedništva kroz sport koji sve ujedinjuje – nogomet.

Foto: Ivan Novosel

“Zajednički uče kako timskim radom mogu doći do rezultata, a tko zna, možda iznjedrimo i kojeg reprezentativca”, izjavio je saborski zastupnik Vladimir Bilek.

Nogometni kamp održava se od 27. do 29. kolovoza na stadionu i prostorima Daruvarskih toplica u organizaciji HNK Daruvar, a u suradnji s Gradom Zagrebom i saborskim zastupnikom za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimirom Bilekom.

“Bez obzira na nacionalnost i vjeru, s prijateljima tri dana uče kroz nogomet o sportu, zajedništvu, toleranciji i da su na terenu svi jednaki”, dodaje Bilek.

U Daruvar su stigli mališani iz Slavonije, Baranje, Grada Zagreba, pa čak i Dalmacije. Riječ je o Česima, Mađarima, Slovacima, Srbima, Bošnjacima, Albancima i ostalim pripadnicima nacionalnih manjih u Hrvatskoj.

Foto: Ivan Novosel

“Ako igdje možemo naći oglednim primjer zajedničkog života onda je to u Zagrebu i Daruvaru. Moja želja je da svi gradovi i općine žive tu multietničnost i multikulturalnost”, kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kojem je pripala čast otvoriti kamp.

Iz godine u godinu sve je više djece zainteresirano za ovaj kamp što organizatore iznimno veseli.