Traženo izuzeće sutkinje u postupku protiv Mamića

Zdravko Mamić

Autor:: R.I. 3/4/2011 14:51

Izuzeće sutkinje Jadranke Travaš zbog sumnje u njezinu nepristranost zatražila je na današnje ročištu odvjetnica Lina Budak koja zastupa udruge Centra za LGBT ravnopravnost (LORI, Zagreb Pride i Queer Zagreb) i Centar za mirovne studije u tužbi za diskriminaciju protiv Zdravka Mamića zbog njegovih izjava da gej muškarci ne mogu biti članovi ‘njegove reprezentacije već se ‘mogu baviti drugim poslovima kao što su baletani, tekstopisci ili novinari’.

Zbog toga što sutkinja Travaš nije pozvala tuženog Zdravka Mamića na ročište, iako se radi o hitnom postupku, kao i zbog toga što odvjetnice nisu dobile pravo na uvid u sudski spis, te zbog toga što je sud prethodno ročište zakazao za 4. veljače, na kojemu se sutkinja nije pojavila, iz Udruge smatraju da je povrijeđeno pravo na objektivno i nepristrano suđenje.

U svojoj tužbi Centar za LGBT ravnopravnost i Centar za mirovne studije traže zabranu daljnjeg istupanja Zdravka Mamića u medije na način da osobe diskriminira po osnovi spolne orijentacije, te da u dnevnim novinama o svom trošku objavi javnu ispriku radi davanja takvih izjava.

‘Ovom tužbom želimo poslati poruku javnosti da nitko ne smije biti omalovažavan i vrijeđan zbog odabira svoje profesije, niti na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja. Pozivamo i sve novinare/ke, tekstopisce/kinje i balerine/baletane da stanu u obranu digniteta svojih profesija i tako ne dopuste da divljaštvo i primitivizam i dalje vlada hrvatskim medijskim prostorom’ – stoji u obraćanju Centra za LGBT ravnopravnost.