Teško vam se pokrenuti nakon blagdana? Evo nekoliko savjeta!

- Neka to za početak budu mali ciljevi - otkrila je kineziologinja i fitness trenerica Danijela Šeparović.

FOTO: Otvorena televizija

Blagdani su završili, a iza njih je osim siječanjske melankolije ostao i pokoji kilogram viška. Mnogi su donijeli i novogodišnje odluke koje često imaju kratki rok trajanja.

– Nakon novogodišnjih blagdana i svega što smo pojeli, treba se vratiti na prijašnje postavke. Ne bismo trebali jesti količinski puno, trebali bismo izbaciti masnu i prerađenu hranu i jesti više obroka bogatih voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama, ponajprije proteinima koji će nas duže držati sitima pa nećemo posezati za velikim količinama neke druge hrane – otkrila nam je Danijela Šeparović, kineziologinja i fitness trenerica.

FOTO: Otvorena televizija

No bitno je, kaže kineziologinja, biti discipliniran.

– Uz raznovrsnu i bogatu prehranu uvrstite tjelesnu aktivnost, dva do tri puta tjedno za početak. Ako je u pitanju skidanje kilograma, s vremenom ćete taj broj povećavati pa ubaciti i kardio vježbanje ili vježbanje s utezima. Kada to dvoje uklopite kako treba, kilogrami će krenuti dolje – rekla je.

U ovo je vrijeme posebno popularan detox tijela raznim sokovima.

– Detox našeg tijela rade jetra i bubrezi, oni izbacuju toksične stvari. Naravno, ako rade kako treba. Silni detox sokići koji su popularni u ovo vrijeme mogu biti dobar način za testiranje osobnih granica, ali da će napraviti neki veliki pomak – i neće previše – rekla je kineziologinja.

Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je ona koja se tiče redovitijih odlazaka u teretanu.

– Potičem sve novogodišnje odluke, pogotovo ako ih nije bilo prije. Savjet je da vježbanje uklopite u nekakvu svakodnevicu. Neka to za početak budu mali ciljevi. Dva do tri odlaska u teretanu po maksimalno 45 minuta bit će sasvim dovoljni. Mali i održivi ciljevi držat će vas duži vremenski period. Često te odluke vježbače drže desetak dana, najviše do mjesec i onda se zasitimo – dodala je.

A evo i savjeta kako to izbjeći.

– Nađite neku aktivnost koja vas veseli, bilo da je to neko aeorbik vježbanje, pilates, teretana, joga, trčanje, vožnja biciklom, bilo što što će vas natjerati da se pokrenete – poručila je.

Ili jednostavno, neka ova godina bude vrijeme osobnog rasta, ljubavi prema sebi i ostvarenja onoga što zaista želite.