Tehnički muzej Nikola Tesla predstavio novi natpis i aplikaciju

Nikola Tesla

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 7/11/2016 15:27

Ime i prezime jednog od najvećih svjetskih izumitelja, Nikole Tesle, krasi pročelje Tehničkog muzeja u Zagrebu. Dodavanje neonskog potpisa obilježilo je 160. obljetnicu rođenja Nikole Tesle, a tehnički muzej ovime proširuje svoju ponudu sadržaja vezanih uz ovog velikana znanosti.

– Naš muzej, tehnički muzej je prošle godine promijenio ime na inicijativu gradonačelnika u Tehnički muzej Nikola Tesla i u ovo doba prošle godine smo promovirali naš novi vizualni identitet i naš novi naziv. A ove godine smo ga postavili na pročelje – izjavila je Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Kombinacijom starog natpisa Tehničkog muzeja i novog neonskog natpisa Nikole Tesle, spaja se tradicija i tehnologija.

– Natpis Nikola Tesla je Teslin rukopis, njegov potpis kojim je potpisivao svoje brojne patente. Natpis je izveden u neonu, u tehnologiji koja je i danas aktualna, ali ju je Tesla promovirao na izložbi u Chicagu 1893. Mi neonske cijevi koristimo svakodnevno u našim demonstracijama Teslinih pokusa, koje izvodimo u ovom kabinetu Nikole Tesle u kojem se nalazimo – navodi ravnateljica.

A osim novog natpisa, muzej je predstavio i novu interaktivnu aplikaciju za posjetitelje, Tesla Lab.

– Radi se o jednoj inicijativi koju smo pokrenuli najviše na ideju studenta. Svrha aplikacije je da se ovaj fizički dio muzeja poveže sa digitalnim, sa webom. Napravili smo aplikaciju za Teslin laboratorij, za tehnički muzej , a ono što je tu možda najbitnije je da se posjetiteljima koji dođu u muzej, a trenutno nisu raspoložive demonstracije pokusa, ipak omogući gledanje tih pokusa – rekao je Marin Vuković, docent na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Aplikacija je osmišljena na inicijativu mladog studenta FER-a, a sadrži video prikaze pokusa, te brojne druge informacije o Tesli i njegovim izumima.

– Do ideje za aplikaciju smo došli u sklopu mog završnog rada, da približimo fizičkim stvarnim objektima Internet. Kada posjetitelj uđe u Teslin muzej, on na svom mobitelu otkrije signal uređaja koji odašilje cijelo vrijeme i može onda pristupiti toj našoj aplikaciji – pojasnio je Tomislav Hren, student na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

Aplikacija je dostupna samo u prostorijama Tehničkog muzeja, a može joj se pristupiti kroz bilo koji web preglednik. A rođendan ovog velikana je proslavljen i posebnim predavanjem i pokusima koji su posebno razveselili najmlađe.