SVJETSKI DAN SIROMAHA

Svjetski dan siromaha ustanovio je papa Franjo na završetku godine Jubileja milosrđa te odredio da se slavi na 33. nedjelju kroz godinu

Caritas Zagrebačke nadbiskupije ovogodišnji, 2. svjetski dan siromaha, obilježit će 16. studenoga u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Gradskim društvom Crvenog križa Grada Zagreba te Hrvatskom mrežom za beskućnike.

Tijekom dana volonteri navedenih institucija na Trgu bana Josipa Jelačića sugrađanima će dijeliti letke kojima će ih informirati o oblicima pomoći te mjestima na kojima potrebiti mogu dobiti pomoć, a u večernjim satima će obići zagrebačke ulice i mjesta na kojima se okupljaju beskućnici te im podijeliti hranu i piće.

Uz to, pohodit će i desetak siromašnih obitelji u njihovim kućanstvima te im uručiti prigodne pakete hrane.

Ovim aktivnostima želi se iskazati blizina svima koji su pogođeni nekom vrstom siromaštva te vratili pogaženo dostojanstvo svima koji su zbog siromaštva marginalizirani i odbačeni; da ne misle da je njihov vapaj ostao neuslišan ili da smo ravnodušni i neosjetljivi na njihove potrebe.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije pozive župne caritase, pokrete i udruge na području Zagrebačke nadbiskupije, ali i sve ljude dobre volje, na još budnije osluškivanje vapaja siromaha i još konkretnije djelovanje po kojem će potrebiti dobiti opipljiv odgovor Crkve na svoje potrebe te će u karitativnom djelovanju prepoznati Boga i njegovu prisutnost u svojim životima.

Svi smo pozvani osjetiti da smo dužnici prema siromašnima, jer se, kad pružamo ruke jedni drugima, ostvaruje spasenjski susret koji jača našu vjeru, čini našu ljubav djelotvornom i osposobljava našu nadu da i dalje sigurna kroči putom prema Gospodinu koji dolazi.

Svjetski dan siromaha ustanovio je papa Franjo na završetku godine Jubileja milosrđa te odredio da se slavi na 33. nedjelju kroz godinu.

Papa nas u ovogodišnjoj poruci koju je uputio povodom 2. svjetskog dana siromaha potiče na veću povezanost i intenzivniju suradnju organizacija u pomaganju potrebitima kako bi se uzajamnom suradnjom mogao na djelotvorniji način postići cilj – pružiti konkretnu pomoć i blizinu potrebitima.

 

Press materijal