Svjetlo kroz glazbu, ples, performans i ambijent

Događanje će početi na istočnoj strani Muzeja u 6 sati

Autor:: M.G. / MSU 5/23/2010 11:53

Uz međunarodnu izložbu ‘Par lijevih cipela – povratak u stvarnost u Istočnoj Europi’ u Muzeju suvremene umjetnosti u nedjelju, 23. svibnja, održat će se cjelodnevni plesno glazbeni happening ‘…svjetlo…is light…’.  Performer i umjetnik Pino Ivančić inspiraciju za najnoviji projekt je pronašao u fenomenu svjetla nastojeći ga sagledati kroz stilski posve otvorenu strukturu plesa, glazbe, performansa, događanja, ambijenta. Uz autora će sudjelovati David Belas, Elda Kosanović-Radovik, Irena Mikec, Ivini, uz zvučnu podlogu Vid J i Impro gosti /Veja, brojne plesačice i plesači.

Novinar ZG-.--.-Tako će događanje započeti na istočnoj strani Muzeja u rano nedjeljno jutro u 6 sati, simbolično u vrijeme izlaska sunca, a završit će na njegovoj zapadnoj strani zalaskom sunca oko 21 sat. Izvođaći, plesači i muzičari, improvizirat će na ‘zadanu’ temu svjetla točnije tražiti danome im svjetlu najprimjerenije pokrete i zvukove. Završni segment, kao svojevrstan after party, odigrat će se u dvorani Gorgona u 20 sati gdje će David Belas i Elda Kosanović-Radovik izvesti performans ‘Imenovanje’.

Konceptualni autsajder, performer i likovnjak

Podsjetimo, Pino Ivančić konceptualni je autsajder, performer, likovni umjetnik, glazbenik. Alternativnoj kulturnoj sceni poznat je već od početka sedamdesetih godina kada ulazi u konceptualni krug i performance vode. U to vrijeme s prijateljima stvara ‘mental spirit music’, a u pod uticajem Beuysa otvara procese za stvaranje tzv. ‘socijalne skulpture’ čime već tada pripada nevelikoj skupini konceptualnih umjetnika koji su angažirano propitivali socijalističke vrijednosne sustave, ponajprije smisao rada i poziciju radnika. Ivančićeva pozicija izvan centra te njegovo iskustvo radnika u brodogradilištu Uljanik osiguralo mu je ‘pravo’ na dodatno radikaliziranje u prostoru umjetnosti. Tijekom osamdesetih svoje umjetničke interese ostvaruje u prostoru spajanja medija glazbe, performansa i likovne umjetnosti, alterrock gupa ‘GustapH y njegovi dobry duhovy’, a od devedesetih javnost ga pozna kao jednog od najprovokativnijih hrvatskih performera, ‘Theater like a Life/Life like a Theater ili Život je feferon…’, ali i kao alternativnog novomedijskog eksperimentatora (telefonski koncet Netz/Mreža, za Radio ORF).