SVI ZA NJEGA: Rak prostate najčešća je dijagnosticirana maligna bolest u muškaraca

Rak prostate najčešća je dijagnosticirana maligna bolest u muškaraca i s njom se u Republici Hrvatskoj bori oko 1% ukupne muške populacije.

FOTO: Pixabay

Broj oboljelih od raka prostate u svijetu i Europi već se desetljećima povećava. U razvijenim je zemljama svijeta on postao najučestaliji zloćudni tumor, a slična je situacija i u našoj zemlji. Rak prostate najčešća je dijagnosticirana maligna bolest u muškaraca i s njom se u Republici Hrvatskoj bori oko 1% ukupne muške populacije. Deveti je vodeći uzrok smrtnosti u muškaraca i treći najčešći zloćudni uzrok smrti u muškaraca (nakon raka pluća te raka debelog i završnog crijeva).

Samo u 2021. godini novooboljelo je 2434 muškarca a umrlo ih je 805 u RH. Incidencija raka prostate je u porastu, a smrtnost u padu u većini razvijenih zemalja. Važno je istaknuti i kako se u gotovo 90% slučajeva rak prostate javlja kod muškaraca starijih od 60 godina te da se otkrivanjem bolesti u ranoj fazi može se postići izlječenje 97 posto do 100 posto.

FOTO: Zagrebancija.com

– Nikada dovoljno priče o brizi za zdravlje, to je smisao ove akcije da upoznamo muškarce o ovoj bolesti i društvu u cjelini – rekao je Tvrtko Hudolin, specijalist urolog, KBC Zagreb.

Razlog zbog kojega se o raku prostate u društvu ne govori još uvijek je stigma.

– Možda je to problem načina na koji smo odgajani, uvijek je za muškarca to znak slabosti ako je bolestan, što u svakom slučaju nije dobro, upravo ovakvim pristupom postižemo ono što želimo, a to je da očuvamo zdravlje, da imamo zdrave muškarce, da time i društvo profitira jer imamo zdravog pojedinca i da bolesti bude što manje – objasnio je Hudolin.

FOTO: Zagrebancija.com

Preventivni pregledi spašavaju život, pa evo što kaže struka.

– Ministarstvo zdravlja je upravo sada započelo jedan program gdje uključujemo muškarce iz Zagreba od 55 do 69 godine, smatramo da je to nekakva ciljana populacija. Bolest se nažalost može javiti i kod mlađih i kod starijih, ali računamo da ako postoji obiteljska anamneza karcinoma prostate znači da bi već sa 45 godina trebao doći na pregled, pogotovo ako postoje nekakvi simptomi. Ako i ne postoje, treba doći na preventivan pregled. Možemo reći da u 50-tim godinama bi se svakako trebalo javiti urologu na kontrolu – rekao je urolog.

FOTO: Zagrebancija.com

Točan uzrok karcinoma prostate još uvijek je nepoznanica.

– Bolest je zapravo pod utjecajem muških spolnih hormona, na taj dio mi ne možemo utjecati, ali izbjegavanje poznatih štetnih faktora i konzumacija u pretjeranim količinama nije dobro. Ali, to nisu faktori na koje mi možemo jako djelovati. Bitno je da pacijenti dođu na preventivan pregled jer ako bolesti otkrijemo u ranoj fazi, onda ćemo je izliječiti – poručio je.

FOTO: Zagrebancija.com

Podršku javnozdravstvenoj akciji dao je i Grad Zagreb, koji cijelim nizom javnozdravstvenih akcija nastoji podići svijest građana o brizi za zdravlje.

– I zato je važnost preventivnih uroloških pregleda izuzetno važna,  jer kada se otkrije na vrijeme u 97 do 100% slučajeva je izlječiv. I zato ispred Grada Zagreba podržavam ovu akciju i pozivam naše muškarce i da idu na redovite preglede u domove zdravlja i da na taj način pokušaju spriječiti ovu bolest. Grad Zagreb podržava i uvijek rado sudjeluje u aktivnostima koje doprinose da informacije o raku prostate dopru do što većeg broja građana. Naša želja je edukacijama i informiranjem svih zainteresiranih povećati razinu zdravstvene pismenosti kako bi ih potaknuli na usvajanje zdravih stilova života i prevenciju bolesti te na proaktivan pristup ranom otkrivanju bolesti – dodala je Lora Vidović, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA