Svečano počeli `Lucijini dani` u Velikoj Gorici

Autor:: Dolores Malivuk 12/6/2009 18:33

-.-Dolores Malivuk-.-Svijeću je i ove nedjelje zapalio gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić. Slavlju su prisustovali i župnik župe Svetog Petra i Pavla, vlč. Dragutin Kujavec koji se nazočnima obratio govorom, vlč. Vlado Razum, župnik župe Navještenja Blažene Djevice Marije te  zamjenici gradonačelnika Stjepan Kos i Ervin Kolarec.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Program Lucijinih dana završava 13. prosinca i do samoga završetka sve posjetioce očekuje bogati program. Pjevački zborovi, folklorni ansambli sa turopoljskog područja, izložbe slika samo su neke od točaka ovogodišnjeg programa. Sveta Lucija zaštitnica je Turopolja te se stoga Lucijini dani tradicionalno obilježavaju svake godine.

Lucija se slavi kao zaštitnica svjetlosti i mudrosti. Upravo se zato i simbolično završetak Lucijinih dana slavi 13. prosinca. Njezin blagdan svjetlosti veže se uz stvarni početak božićnog doba, a sije se i božićna pšenica. Od Lucije do Božića ukupno je dvanaest dana i oni simbolično predstavljaju mjesece. Vjeruje se da će dvanaest mjeseci u godini biti onakvi kakvi su bili dani u to predbožićno vrijeme.

Nakon paljenja adventske svijeće uslijedio je nastup pjevačkog zbora župe Sv. Petra i Pavla te KUD-ova Benedikt i Pleso. One najmlađe razveselio je Sv. Nikola sa prigodnim darovima.