Sve više osnovnoškolaca ima profile na Fejsu

Autor:: Tanja Molvarec 2/3/2012 12:30

Sve je više djevojčica i dječaka mlađih od 14 godina koji rade svoje profile na društvenim mrežama, stavljaju fotografije i podatke lako dostupne svima. Najvažnije je kroz edukaciju upoznati djecu i mlade o zaštiti podataka.

-.-blogs.saschina.org-.-– Edukacija mora biti kontinuirana. Svatko mora razviti svijest o potrebi zaštite podataka. U trenucima kada osjetimo da je došlo do zloupotrebe osobnih podataka, ili kad nismo sigurni da smo na pravom mjestu ostavili svoje podatke, potrebno je obratiti se Agenciji – kazala je Sanja Vuk iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Roditelji imaju veliku odgovornost kada je u pitanju zaštita djece na intenetu. Njihova je zadaća da osobno informiraju djecu da ne komuniciraju s nepoznatim e-mail adresama i da ne odgovaraju na poruke nepoznatih ili sumnjivih pošiljatelja. Tijekom edukacije u školama, jedna je škola htjela obavijestiti javnost o uspjehu učenica koje su pobijedile na natjecanju.

– Mi smo se kao Agencija usprotivili tome da se fotografije daju u javnost. Naša je preporuka bila da se stave na isključivo zatvorene i ograničene stranice škole ili neke druge institucije – kazala je Vuk.

Agencija je izdala i boršuru u kojoj uče djecu kako zaštiti svoje podatke i kako sigurno surfati internetom. S obzirom da mnogo djece nije educirano o takvim temama, nužno je neprestano podsjećati na sve zamke.

– Nikada nije dobro stavljati podatke poput brojeva telefona, adresa ili bilo što po čemu bi se mogla osoba odmah identificrati – upozorila je Vuk. Niije dobro stavljati ime škole, OIB, a osobni podaci se smiju dijeliti jedino ako je osoba dala privolu. Što se tiče Facebooka poželjno je izbjegavati Facebook aplikacije. Također ni u zaporkama nije dobro koristiti osobne podatke i konkretne poznate riječi.

U veljači se obilježava i Dan sigurnijeg interneta, pogotovo kada su u pitanju djeca kao najranjivija skupina.