Sve tajne vode otkrijte u Zoološkom vrtu

Autor: 3/17/2011 11:10

Svjetski dan voda i ove će godine biti obilježen u zagrebačkom Zoološkom vrtu, no ne na njegov točan datum, već nešto ranije, u nedjelju 20. ožujka. Program u Zoološkom vrtu počet će u 10 sati i trajat će do 17 sati, a sve postave moći će se pogledati u paviljonu ”Insektarij” na prvom katu.

Tamo će sve posjetitelje dočekati edukatori, koji će im otkriti sve tajne vode i objasniti ih uz zanimljive pokuse. U Zoološkom vrtu za posjetitelje pripremaju i vodeni kviz, a najmlađi će moći ispoljiti svoju maštu na papiru pomoću bojica, u skladu s danom vodenih. Osim toga, naglašavaju kako nisu otkrili sve što pripremaju, ”, jer kakva bi bajka bila ako joj odmah znate kraj”.

Svjetski dan voda se skoro već dva desetljeća obilježava u cijelom svijetu, otkako je 1992. godine na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) predloženo da se jedan dan u godini posveti vodama u svijetu i njihovoj problematici. Godinu dana poslije glavna skupština UN-a odlučila je i proglasila 22. ožujka ”Svjetskim danom voda”.

Od tada se na ovaj dan posvećuje posebna pažnja slatkim vodama – vodi koja život znači, koju ljudi svojim djelovanjem nemilice troše i zagađuju kao da sutra ne postoji. Mnoge organizacije diljem svijeta zajedničkim snagama pokušavaju pronaći najbolje načine održivog upravljanja resursima pitke vode, a na ovaj dan se nastoji što više osvijestiti svjetsko stanovništvo o toj problematici jer svi mi smo dio toga.