Stripom ismijavao društvo mnogo prije Simpsona

photo www.stomugromova.com

Autor:: Elena Grassi 12/16/2009 17:04

Nepoznati i ignorirani dio grafičkog dizajna, ilustracija te originalnih stripovskih scenarija velemajstora hrvatskog stripa dio su retrospektivne izložbe ‘Ivica Bednjanec – satiričar našeg doba’ koja se otvara četvrtak, 17. prosinca, u Galeriji Klovićevi Dvori. -.-Ivica Bednjanac-.-Nježni robijaš, Lastan, Genije, Durica samo su neki od popularnih likova iz stripova Ivice Bednjanca.

U razdoblju od 1951. do danas Bednjanac je u nizu povijesnih, tinedžerskih i grotesknih stripova stvorio nezaboravne likove, nacionalne anti-junake kojima je u duhu crnog humora ismijavao društvene mane i političko-birokratske manipulacije.

Tijekom života surađivao je sa satiričkim časopisima Kerempuh i Pardon, gdje je tekstovima i stripovima stvorio reprezentativan opus. Društveno senzibiliziran i kritička stava, Bednjanec je postao jedan od najoštrijih satiričara našeg doba.

Mnogo prije američkih ‘Simpsona’, iza kojih stoji čitava galerija stručnjaka, Ivica Bednjanec je pišući i crtajući sam svoje stripove ismijao bezrezervno društvene mane i političko-birokratske prijevare, manipulacije i osudio raznovrsna licemjerja, sve u duhu crnog humora koji je sedamdesetih godina zavladao svjetskom scenom.

Inovativan je bio i po pitanju suvremene estetike. Tako je u duhu vremena, blizak talijanskom vodećem dizajnu, u industrijski dizajn pomalo uveo helvetiku, što mi je osiguralo niz klijenata koji su cijenili njegov rad na polju dizajna. Izostavljen iz povijesti hrvatskog dizajna, ova izložba baca novo svijetlo na taj aspekt njegova stvaralaštva i donekle ispravlja povijesnu nepravdu.

U Galeriji Klovićevi Dvori izložbu možete pogledati do 21. veljače iduće godine.