Grad razmišlja o uvođenju uniformi u zagrebačke osnovne škole

​U školama će se sada provesti anketiranje - ravnatelji su zaduženi za organiziranje sastanaka vijeća roditeljima na kojima će se raspraviti ovaj prijedlog. Mišljenja se resornom gradskom uredu moraju dostaviti od 15. veljače

Zagrebački osnovci uskoro bi mogli u školama nositi uniforme​​. Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport pokrenuo je tu inicijativu jer su hrvatske škole, kako kažu, jedne od rijetkih u Europi koje nemaju odore.​ Nose se tek u nekim školama, primjerice u Osijeku, Šibeniku i Pitomači.

“Inicijativom bismo omogućili školama da održe status institucije u kojoj se dijete osjeća prihvaćeno, bez obzira na socijalnu sredinu iz koje dolaze. Pomogli bismo i roditeljima da zaštite svoju djecu od svih oblika zlouporabe, nasilja, diskrimancije, zlostavljanja ili zanemarivanja od strane vršnjaka”, stoji u dopisu koji je poslan na adrese ravnatelja svih osnovnih škola u Zagrebu.

Svaka škola moći će, prema prijedlogu, samostalno dizajnirati odoru, a sredstva će osigurati Grad.

​Pitanje koje je opet podijelilo javnost

Kako je izjavio i sam zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, smisao uvođenja uniformi je smanjiti socijalne tenzije i razlike. Većina roditelja na našem Facebooku potvrdila je kako podržavaju ovaj prijedlog, ali ima i onih koji misle da ovaj potez neće ništa riješiti.

​”​Neka prošla vremena su vremena uniformiranosti, ne današnja”, smatra gradski zastupnik Tomislav Stojak.

“Koja je svrha uniformi? U njima će biti isti, ali opet će se vidjeti tko je bogat, a tko siromašan jer djeca nose u školu mobitele. Vidi se i tko je u što obuven, a to djeca danas gledaju”, smatra ​jedna majka dodajući kako je njihov sin upravo iz škole došao sa željom da mu se kupe tenisice poznate marke, a oni nemaju mogućnosti kupiti mu ih.

Protiv je i Kristina koja kaže:

“Napravite malo istraživanja pa ćete saznati da se djeca više ne dijele prema bogatima ili siromašnima, nego prema odgoju. One koje roditelji nisu odgojili kako treba uvijek će omalovažavati djecu koja su iskrena i neiskvarena.”.

​”I posao zahtjeva određeni dress code”​

S druge strane, Štefica je za.​ Smatra da su protiv oni kojima je u životu uvijek bitno biti ‘kontra’​ svega.

“U svim svjetskim boljim školama uniforme su normalna stvar i ne vidim u čemu je problem?! Svaka škola će imati svoju odoru – predivno! Djeca će se s time pomiriti ako će roditelji biti za to. Uniforme su ionako obvezna stvar i u daljnjem ​ž​ivotu, posao zahtjeva određeni dress code. ​O​vi što su protiv​,​ protiv ​su ​bilo čega – samo da su kontra.”.

​U školama će se sada provesti anketiranje – ravnatelji su zaduženi za organiziranje sastanaka vijeća roditeljima na kojima će se raspraviti ovaj prijedlog. Mišljenja se resornom gradskom uredu moraju dostaviti od 15. veljače. Tada ćemo tek saznati hoće li uz besplatne udžbenike u rujnu na klupama đake dočekati i uniforme.​