STIGLI REZULTATI UPISA U DJEČJE VRTIĆE: Značajno je manje neupisane djece u odnosu na prošlu godinu!

Broj inicijalno upisane djece ove godine je 7.686 djece, a broj neupisane - 1917.

, HOO, 20. Olimpijski festival vrtica, Zagreb, Croatia, 08.05.2024., Mandatory Credit © Jozo Cabraja/ kolektiff

Stigli su inicijalni rezultati upisa u zagrebačke gradske vrtiće. Značajno je manje neupisane djece u odnosu na prošlu godinu.

– Na ovim je upisima pristiglo 11.499 zahtjeva za razliku od prošle godine kada ih je bilo 12.260. 1.896 je djece koja nisu ispunila uvjet, odnosno neće navršiti godinu dana u rujnu. Ovdje govorimo o 9.603 valjanih zahtjeva. Naš inicijalni broj upisane djece ove godine je 7.686 djece, a broj neupisane djece je 1917 – rekla je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec.

Prošle je godine 3180 djece ostalo bez mjesta u gradskim vrtićima.

– Dokle god nismo na nuli – nećemo biti zadovoljni. Zahvaljujući svim ulaganjima imamo bolju situaciju. Moramo napomenuti kako se na zahtjeve javljaju i roditelji djece koja su već upisana i u privatne vrtiće, ali ove godine imamo trostruko veći broj iz privatnih vrtića. Jedan od razloga je i vjerojatno rast cijena privatnih vrtića – pojasnila je Dolenec i dodala kako vjeruje da će se do sredine srpnja upisati još 200-injak djece.

U tijeku su i upisi u privatne i vjerske vrtiće.

– S obzirom na to da su oni prošle godine upisali 1.500 djece, očekujemo da će biti tako i ove godine. Još će pet vrtića biti gotovo do kraja ove godine, tako da očekujemo da će do kraja rujna sva djeca naći mjesto. Ona djeca koja ne nađu, bit će upisivana kako budemo otvarali objekte kroz zimu – poručila je Dolenec i istaknula neke trendove.

– Imamo sve više zahtjeve za jaslice. Prošle godine 71 posto svih zahtjeva bili su zahtjevi za vrtić, a ove godine je 75 svih zahtjeva – za jaslice. Ove godine imamo 677 zahtjeva roditelja odgojitelja za upis njihove djece. Imamo i 35 posto više zahtjeva za upis djece s teškoćama u razvoju, a 47 posto više djece s teškoćama upisat ćemo ove godine u odnosu na prošlu. Na to smo posebno ponosni – izjavila je zamjenica gradonačelnika.

Nakon isteka roka za prigovore, službeni rezultati bit će objavljeni 10. srpnja.