Stanari Gornjeg grada pokrenuli su potpisivanje peticije za skidanje ograda oko Trga svetog Marka

U tijeku je prikupljanje potpisa koje će biti gotovo za 7 do 10 dana

Stanari naglašavaju da “Gornji grad nije Zabranjeni grad, da se na njemu nalaze mnoge povijesne institucije, ustanove, muzeji, spomenici i trgovi”.
Trg svetog Marka je jedno od najznačajnijih mjesta Zagreba i Hrvatske, to je mjesto na kojem su se stoljećima okupljali stanovnici Zagreba, a dugo se na njemu održavao i glasoviti Markov sajam.
Stanovnici Gornjeg grada kažu “da bi obavili najnužnije životne potrebe kao odlazak u trgovinu moraju kružiti oko Trga preko kojeg su slobodno prolazili cijeli život, čak i nakon raketiranja Banskih Dvora Trg svetog Marka nije bio zatvoren.”
Gornji grad jedne je od najatraktivnijih turističkih destinacija Zagreba a krov Crkve svetog Marka je jedno od najprepoznatljivijih simbola Zagreba i Hrvatske.
Podsjetimo, Markov trg zatvoren je za javnost od listopada 2020. godine, od tragičnog događaja kada je rastrojeni Danijel Bezuk iz vatrenog oružja zapucao po zgradi vlade, ranio policajca pred njom, a potom presudio sebi. Na Markov trg može se doći samo preko policijskih punktova, ako za to imate opravdan razlog ili ste ondje najavili prosvjed.
Informacije o inicijativi možete pratiti na Facebook stranici https://m.facebook.com/groups/460130634098539/permalink/4653062464805314/