S HSLS-ovcima izmjerite šećer u krvi

Plakat povodom svjetskog dana borbe protiv diabetesa

Autor: 11/12/2010 11:19

Gradska organizacija HSLS-a poziva građane da u nedjelju dođu do Trga bana Jelačića ili na Cvjetni trg i izmjere šećer u krvi. Akcija se organizira povodom obilježavanja Svjetskog dana Šećerne bolesti.

-.-HSLS - Črnomerec-.-U Hrvatskoj je registrirano oko 135 tisuća dijabetičara, no pretpostavlja se da još najmanje toliki broj ljudi nije ni svjestan da boluje od šećerne bolesti, i to prvenstveno zbog podmuklog i polaganog načina na koji se dijabetes javlja.

Klasić: Pravilnom prehranom i kretanjem može se smanjiti opasnost od diabetesa

– Ovom akcijom namjeravamo upoznati ljude sa znacima ranog otkrivanja šećerne bolesti te ujedno provesti testiranje zainteresiranih na razinu šećera u krvi – kazao je Darko Klasić, jedan od organizatora akcije.

Istaknuo je da ukoliko se ništa ne poduzme broj oboljelih će drastično porasti.

– Postoji čvrsta povezanost između prevalencije dijabetesa tipa 2 i porasta udjela starije populacije, a važni čimbenici poput loših prehrambenih navika, te nedovoljne tjelovježbe, karakteristične su za tu bolest –kazao je Klasić.

Istaknuo je kako dijabetes dovodi do drugih teških bolesti kao što su koronarna srčana bolest, bubrežno oštećenje, sljepoća, amputacije i slično. Upravo zato nužno je pojačati prevenciju.