Rezultati istraživanja Ekonomskog instituta: 20% djece u Hrvatskoj je siromašno

Istraživanje na temu dječjeg siromaštva i strategijama nošenja sa siromaštvom u kućanstvima pokazalo je kako je stopa relativnog siromaštva djece u Hrvatskoj za sedam posto veća od prosjeka Europske unije. Istraživanje je provedeno na 207 kućanstava korisnika zajamčene minimalne naknade. Od toga 43% roditelja nekada je gladovalo kako im djeca ne bi gladovala.

-Trebamo strategije i bolje zajamčene minimalne naknade, bolje minimalne plaće, dobar sustav dječjeg doplatka i treba više više aktivirat socijalno ugrožene zbog razmjenjivanja informacija i razvoja socijalnih grupa- govori glavni istraživač Paul Stubbs.

Stubba napoinje kako strategije za rješavanje problematike siromaštva postoje samo na papiru, te da je ključno djecu pogođenu siromaštvom  na vrijeme usmjeravati na obrazovanje putem socijalnih stipendija.

Iako žive u siromašnim kućanstvima, oko 70% anketirane djece ne smatra se drugačijima od drugih a njih 90% optimistično je prema svojoj budućnosti.

-Mi smo pričali samo sa stotinjak  djece od 13-17 godina. Oni su svjesni i još uvijek su relativno optimistični. Samo oko 20% djece je reklo da nema uvjete za zadaću, da nemaju prijatelje. Svi ostali imaju mišljenje da će biti uspješniji nego svoji roditelji, govori Stubbs.

Zbog niskih primanja, 65% ispitanih navodi probleme s plaćanjem računa za komunalije. Roditelji često ne mogu svojoj djeci priuštiti ni osobne potrepštine, pa ni one bitne za njihovu socijalizaciju.

-Za tu populaciju glavni su izvor prihoda  socijalna pomoć i dječji doplatak. Najčešće su roditelji nezaposleni ili rade povremene poslove koji im ne mogu osigurati egzistenciju. Zbog toga je jako važno da zadržimo ili barem malo povećamo socijalne naknade jer mi nemamo velike izdatke za socijalnu pomoć, a to je tim obiteljima jedini izvor prihoda, rekao je profesor sociologije Pravnog fakulteta, Siniša Zrinščak.

Istraživanjem se ukazuje upravo na važnost dječjeg doplatka kao mehanizma borbe protiv siromaštva, a važno je pružiti i  savjetovanje te podršku obiteljima slabijeg imovinskog statusa. Bez adekvatne mreže socijalne sigurnosti, napominje Stubbs nemoguće je izgraditi dobro društvo u budućnosti.