Zavirite u novootvoreni restoran Babaloo u zagrebačkom ZOO vrtu

U Zoološkom vrtu grada Zagreba svečano je otvoren restoran Babaloo. Zgrada u kojoj se uz restoran nalaze i odmorište te vidikovac, izgrađena je u sklopu prve faze modernizacije Vrta

U Zoološkom vrtu grada Zagreba svečano je otvoren restoran Babaloo. Zgrada u kojoj se uz restoran nalaze i odmorište te vidikovac, izgrađena je u sklopu prve faze modernizacije Vrta.

“Drago mi je da restoran Babaloo ima zagrebački štih. Zagrepčani imaju rafiniran ukus i znaju prepoznati kvalitetu. Zbog toga vjerujem da će im se ovo mjesto izuzetno svidjeti”, kazao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. Pritom je u posjet najljepšem zoološkom vrtu u ovom dijelu Europe pozvao ljubitelje životinja iz svih dijelova zemlje.

U sklopu prve faze modernizacije u Vrtu je izgrađeno deset, a obnovljeno devet objekata. Cijeli je projekt vrijedan 38 milijuna kuna, a čak 95 posto novca osigurao je Europski fond za regionalni razvoj.

“Otvorenje restorana točka je na “i” projekta “Modernizacija Zoološkog vrta – prva faza”. Sada kad su svi novoizgrađeni objekti stavljeni u funkciju, posjetiteljima ćemo moći pružiti nezaboravno iskustvo novih dimenzija. Pri gradnji nastambi željeli smo im omogućiti što neposredniji kontakt sa životinjama, a pri osmišljavanju restorana željeli smo da on bude mjesto za vesela druženja sa članovima obitelji i prijateljima, ali i mjesto s kojeg će se pružati jedinstven pogled na Vrt”, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Zgrada s restoranom, smještena kraj bazena s morskim lavovima, djelo je arhitekta Tihomila Matkovića. S drugim novoizgrađenim objektima u Vrtu povezuje ju zajednička tema – fasadna obloga od sibirskog ariša. Pri njezinu oblikovanju Matković je bio vođen činjenicom da se nova zgrada nalazi unutar područja zaštićenog kao spomenik prirode i kulture te da suvremeni zoološki vrtovi uz turističku ulogu imaju i onu edukativnu te ulogu u očuvanju ugroženih vrsta životinja.

Uređenje restorana potpisuje arhitektica Kora Demel Zadro. Pri oblikovanju interijera kao glavne je materijale koristila ariš u formi letvica i masivnog drveta te sirovi crni čelik. Namještaj je, ističe arhitektica Demel Zadro, osmišljen na način da se može vrlo lako presložiti u raznolike formacije kako bi služile različitim posjetiteljima – od obitelji preko vrtićkih i školskih do stručnih skupina.

Ponuda jela prilagođena je svim dobnim skupinama posjetitelja, ali posebna je pažnja pridana djeci. Osmišljeni su dječji menúi uz čiju narudžbu dijete dobiva i krinku nekog od mladunaca iz Vrta.

Uz dnevnu ponudu jela goste očekuje i poseban Jamesov kutak. Kutak je to koji nosi naziv po chéfu Jamesu Lockwoodu, a u kojem će se zanimljiva jela moći naručivati à la carte. Slavnog kuhara iz Teksasa koji je osmislio cijeli jelovnik Babalooa i koji je već na otvorenju restorana imao pune ruke posla, razveselile su pohvale prvih gostiju na novom radnom mjestu. Među njima su bile i one Mie Negovetić, trinaestogodišnje djevojčice iz Rijeke koja svojim vokalnim sposobnostima stječe sve više poklonika diljem svijeta. Nakon što je kao počasna kuma restorana Babaloo svečano prerezala vrpcu, za najmlađe je posjetitelje održala prigodni koncert.