Razgovori oko imovine u završnoj su fazi, uskoro kreće natječaj za izgradnju maksimirskog stadiona?

Dinamo neće biti investitor, već samo korisnik budućeg stadiona, potvrdio je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

FOTO: Ivan Novosel

Početkom mjeseca srpnja gradski stadion Maksimir proglašen je sportskom građevinom od nacionalnog interesa, čime je omogućeno sufinanciranje njegove rekonstrukcije, odnosno gradnje novcem iz državnog proračuna.

Međutim, prije nego li radovi krenu, potrebno je riješiti imovinsko-pravne odnose. Naime, vlasnik parcele na kojoj se nalazi stadion je Grad Zagreb, ali svi ostali popratni objekti u vlasništvu su Crkve koja traži njihov povrat. Prema posljednjim informacijama, Crkva ne traži financijsku naknadu već bi u zamjenu trebala dobiti zemljišta na 11 lokacija u gradu. Time bi Maksimir bio oslobođen svih zabilježbi, a Crkva bi dobila 11 lokacija za gradnju vjerskih objekata u Zagrebu. Da su pregovori pri kraju, potvrdio je i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

– Razgovori su u završnoj fazi. Dok čekamo da se to riješi, paralelno radimo na studiji izvodljivosti koja mora pokazati koliko će privatnom investitoru biti potrebno popratnih sadržaja na toj lokaciji, kako bi za javni novac, financirao gradnju stadiona od nekih 30 do 35 000 mjesta. Studija izvodljivosti je u tijeku, a nakon toga ide javni natječaj za najbolje arhitektonsko rješenje – najavio je gradonačelnik te potvrdio kako Dinamo neće biti investitor, već samo korisnik budućeg stadiona

.