Radovi iz studentskih dana Miroslava Šuteja

Radovi Miroslava Šuteja nalaze se u vodećim svjetskim galerijama i muzejima.

Autor: Maja Gujinović 12/7/2009 12:04

‘Miroslav Šutej ciklus crteža iz obiteljskog dvorišta’ monografiju akademika Tonka Maroevića predstavit će Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Kabinet grafike i Fundacija Miroslava Šuteja u utorak, 8. prosinca, u 11 sati, u Knjižnici HAZU u Zagrebu.

Na promociji monografije našeg poznatog slikara i grafičara preminulog 2005. godine, uz autora Maroevića, sudjeluju Nikica Petrak, Šimun Šutej i urednica monografije Slavica Marković.

– Imamo sreću što je sačuvan veliki broj autorovih početničkih radova, crteža i skica nastalih za vrijeme studija, dapače u ranim godinama akademskog školovanja od 1957. do 1958. godine – napisao je Maroević.

Kako objašnjava, Šutej se, za vrijeme praznika, u roditeljskom domu u Dugoj Resi prepušta sasvim neposrednom bilježenju viđenja i asocijacija.

– Ti radovi dvadesetogodišnjaka, nastali spontano i mimo bilo kakve prisile, nužno otkrivaju ne samo iznimnu sposobnost izvođenja, nego i autentičnu žicu neobičnoga nadahnuća, koje kao da povezuje radost otkrića i melankoliju pronicljivosti, veselje prepoznavanja i sjetu dugoga trajanja – dodaje Maroević u tekstu monografije.

Miroslav Šutej diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti na Odsjeku grafike. U razdoblju od 1961. do 1963. godine suradnik je majstorske radionice Krste Hegedušića, a 1963. sudjeluje na 3. bijenalu mladih u Parizu gdje osvaja Grand-prix za slikarstvo.  Od 1978. do smrti 2005. godine predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Bio je član HAZU-a. Bavio se scenografijom, likovnim projektiranjem interijera te grafičkim oblikovanjem, dizajnirao je hrvatski grb kao i hrvatske novčanice kune.

Šutejevi radovi nalaze se u vodećim svjetskim galerijama i muzejima kao što su londonska Galerija Tate, Muzej moderne umjetnosti u New Yorku te u zbirkama zagrebačkog i riječkog Muzeja suvremene umjetnosti.