Pusić i Josipović na Cvjetnom protiv silovanja

Plakat za najavu ulične akcije 'Silovana'

Autor: M. M. 11/24/2009 15:36

B.a.B.e. će ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama posvetiti aktualizaciji pitanja seksualnih zločina jer upravo seksualno uznemiravanje, silovanja i drugi seksualni zločini najjasnije pokazuju kako je teško utjecati na odbacivanje predrasuda koje su se stoljećima prenosile i učvršćivale u svijesti pojedinaca i zajednice. Bez obzira na više od dva desetljeća borbe za ženska ljudska prava feminističkog pokreta u Hrvatskoj i danas osjećaj srama i vlastite krivnje opterećuju žrtvu, a ne počinitelja seksualnog delikta. 

U srijedu, 25. studenog udruga B.a.B.e. na Cvjetnom trgu obilježit će Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i održat će uličnu akciju pod nazivom ‘Silovana’.

Program će se odvijati prema sljedećem rasporedu: u 10 sati postavit će se lutke  koje će ispričati  priče umjesto žena žrtava seksualnih zločina; u 11 sati medijima će se obratiti Ljubica Matijević Vrsaljko, koordinatorica B.a.B.e. pravnog tima, Irena Sarta iz Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Suzana Kunac iz Udruge  B.a.B.e. te predsjednički kandidati Vesna Pusić, Ivo Josipović i Nadan Vidišević (izjava.

Od 11,45 do 15 sati predviđena je distribucija info materijala, kao i dijalog s građanima i građankama o seksualnim zločinima.

Za potrebe kampanje osmišljeni su plakati, web portal (www.silovanje.org) i brošure koje sadrže osnovne informacije za sve žene koje traže pomoć.

Rad na dizajnu kampanje donirala je agencija za dizajn Bruketa&Žinić, jingl kampanje će besplatno emitirati Radio Cibona. Lutke na napuhavanje koje će se koristiti u uličnoj akciji donirao je sexy shop ‘Izazov’. 

Za Međunarodni dan ljudskih prava 10. prosinca B.a.B.e. i još 5 organizacija civilnog društva otvorit će Kuću ljudskih prava u Zagrebu i održati nacionalnu konferenciju o diskriminaciji.