PRVI PUT U JAVNOSTI: Originalni rukopisi Mate Lovraka u Hrvatskom školskom muzeju

Hrvatski školski muzej izložit će vrijedne originalne rukopise našeg poznatog dječjeg pisca Mate Lovraka povodom 120 obljetnice njegova rođenja u petak, 8. ožujka

TEKST: Press materijal FOTO: D.K.

Pozivamo sve zainteresirane da besplatno posjete muzej i pogledaju originalne rukopise najpoznatijih Lovrakovih dječjih romana Vlak u snijegu, Družba Pere Kvržice i Neprijatelj br. 1. koji se ovom prigodom prvi put predstavljaju javnosti.

Novu vrijednu donaciju muzej je dobio zahvaljujući gospođi Jagodi Hodak, unuci književnika Mate Lovraka, koja je 2018. godine muzeju poklonila još jedan dio obiteljske ostavštine među kojima su i ovi originalni rukopisi. Osim po prvi put izloženih vrijednih rukopisa posjetitelji će moći vidjeti i radnu sobu Mate Lovraka i osjetiti djelić atmosfere u kojoj su stvarani njegovi poznati dječji romani, a koju je muzej dobio na poklon od književnikove kćeri Đurđice Lovrak Vujasinović 1978. godine. U petak, 8. ožujka, ulaz u muzej je besplatan od 10 do 18 sati za sve individualne posjete.

Mato Lovrak rođen je 8. ožujka 1899. godine u Velikom Grđevcu kod Bjelovara. Pučku školu Lovrak je završio u rodnom selu, a nakon četiri razreda niže realne gimnazije u Bjelovaru upisao je učiteljsku školu u Zagrebu. Punih trideset i pet godina radio je kao učitelj. Službovao je u Kutini, Klokočevcu, Velikom Grđevcu i Velikim Zdencima, a od 1934. godine radi kao učitelj u Zagrebu. U osnovnoj školi na Selskoj cesti radio je punih 19 godina, a umirovljen je 1954. godine.

Kao mlad učitelj Mato Lovrak objavljuje svoju prvu priču Strašan san u Smilju 1924. godine. Prva knjiga zbirka pripovijedaka Slatki potok objavljena je 1930. godine, a tijekom sljedeće tri godine objavljeni su najbolji i najpoznatiji romani za djecu: Vlak u snijegu (1931.) i Družba Pere Kvržice (1933.).

Lovrak za djecu piše poučne i odgojne priče, pripovijetke, igrokaze i oko dvadeset romana, a objavljena su mu su tri i biografska romana za odrasle te dva autobiografska opusa posthumno. Djela su mu prevedena na više stranih jezika, dramatizirana su i ekranizirana. Romani Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice više su od pedeset godina dio obvezne školske lektire. Mato Lovrak i njegova djela smatraju se klasikom hrvatske dječje književnosti.

Hrvatski školski muzej otvoren je 1901. godine, a svoj stalni postav otvorio je na Svjetski dan učitelja, 5. listopada 2000. u kojem je izloženo oko 1000 eksponata koji govore o školstvu od druge polovice 19. do početka 20. stoljeća. Muzej je jedini specijalizirani muzej za područje školstva u Hrvatskoj.